Za ljubitelje prirode: Glečeri i vodopadi turskog grada Hakkarija

Na ovom području se inače nalazi i najveća dolina glečera u Turkiye

Upoznajmo Turkiye 05.06.2023, 14:54
Za ljubitelje prirode: Glečeri i vodopadi turskog grada Hakkarija
© AA

Ledenjaci ili glečeri u podnožju planine Cilo u Hakkariju, na jugoistoku Turkiye, gdje se nalazi i Uludurok, drugi najviši vrh u toj zemlji, među najpoželjnijim su destinacijama ljubitelja prirode. 

Posebnu pažnju posjetioca privlači dolina "Džennet i džehennem", odnosno dolina "Raj i pakao" smještena između Hakkarija i Yuksekove.

Jedinstvenim glečerima, vodopadima, šarolikim cvijećem i glacijalnim jezerom, ova neobična dolina privlači ne samo domaće nego i strane zaljubljenike u prirodu.

Mnogi posjetioci koji vikendom posjećuju ovo područje u okviru tura koje organizuju udruženja za zaštitu prirode imaju jedinstvenu priliku da uživaju u nesvakidašnjim prirodnim ljepotama.

Ljubitelji prirode obilaze dolinu u kojoj mogu vidjeti šaroliko cvijeće, a s druge strane istovremeno mogu vidjeti visoki snijeg i potoke koji nastaju otapanjem snijega, piše AA. 

Na ovom području se inače nalazi i najveća dolina glečera u Turkiye.

Mnogi posjetioci koriste priliku kako bi se fotografisali na glečerima i ispred vodopada, a neki uživaju u klizanju na vrećama po snijegu koji je prekrio glečere.

Direktor Agencije za omladinu i sport Hakkarija Emin Yildirim izjavio je da u ovom dijelu Turkiye posjetioci u istom momentu mogu doživjeti sva godišnja doba. Dodao je da na stotine ljubitelja prirode redovno učestvuje u turama koje se organiziraju na ovom području.

Predstavnik Planinarskog saveza Turkiye u Hakkariju Naci Ertunc izjavio je da ove prirodne ljepote privlače sve više posjetilaca, posebno ljubitelje prirode koji najviše uživaju u prizorima ledenjaka.

Ozlem Kurt, koja je stigla sa prijateljima i Mardina, istakla je da su fascinirani prizorima koje mogu vidjeti u dolini, pozivajući svakoga ko ima priliku da posjeti ovo mjesto.

Ali Yılmaz, koji je došao iz Afyonkarahisara, kazao je da cijela regija Hakkarija ima mnogo prelijepih mjesta i prekrasnu prirodu.

Hanife Bayik iz Antaliye istakla je da ovo mjesto nudi predivne prirodne ljepote, pa je preporučila ljubiteljima prirode da posjete ovo područje.

komentari (0)