Altun: Turski narod više ne vjeruje evropskim obećanjima

Altun u intervjuu za švedski list govori o širokim pitanjima, uključujući kandidaturu nordijskih država za članstvo u NATO-u

VIJESTI 23.06.2022, 13:06 24.06.2022, 14:43
Altun: Turski narod više ne vjeruje evropskim obećanjima
© AA

Turski narod više ne vjeruje evropskim obećanjima nakon neuspjeha da ispoštuju svoje obaveze u pogledu napora Ankare za članstvo u EU, pitanja Kipra, borbe protiv terorizma, ilegalnih migracija, izjavio je šef Ureda za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun.

" Sa žaljenjem moram reći da turski narod više ne vjeruje riječima Evropljana. Ta obećanja nisu ispunjena i iz tog razloga više ne očekujemo riječi, već djela", podvukao je Altun u intervjuu za švedski list “Svenska Dagbladet”, prenosi AA.

Istakao je činjenicu kako je Turkiye dugo bila uznemirena prisustvom terorističkih grupa PKK-a i FETO u Švedskoj.

“ Zeleno svjetlo za ulazak Švedske u NATO znači da smo posvećeni zaštiti švedskog naroda u slučaju napada prema članu 5. Ako želimo preuzeti takvu odgovornost za Švedsku, moramo biti čvrsto uvjereni da državljani Turkiye neće biti napadnuti novcem prikupljenim u Švedskoj", dodao je Altun.

Naglasio je kako Turkiye treba osigurati da švedsko oružje neće izlaziti iz terorističkih skloništa u Iraku ili Siriji.

Nakon što je Švedska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, postalo je očigledno kako je teroristička organizacija PKK moćna u Švedskoj i kako njeni članovi ucjenjuju švedsku vladu.

Za Altuna je ključno pitanje hoće li članstvo Švedske u NATO-u štetiti borbi protiv terorizma.

" Moramo biti sigurni da Švedska podržava vrijednosti alijanse i sigurnost svojih budućih saveznika. Naš prioritet je da zaštitimo svoje građane, jer smo to od početka govorili švedskim zvaničnicima", naglasio je Altun u intervjuu.

Istakao je kako Turkiye tradicionalno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a, Altun je nastavio:

" Čak i kada je Grčka blokirala članstvo Sjeverne Makedonije tokom 11 godina, mi smo bili za proširenje. PKK, koju Evropska unija smatra terorističkom organizacijom, već 40 godina ubija turske građane. Ovi napadi nisu bili usmjereni samo na sigurnosne snage. Ubili su desetke hiljada naših ljudi. Isto tako, FETO, koji je pokušao izvesti državni udar u Turkiye 2016., tokom godina se infiltrirao u državne institucije. Nećemo činiti nikakve ustupke po pitanju terorizma kako bismo nekoga usrećili".

Švedski zakon o borbi protiv terorizma bit će pooštren 1. jula, a švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde oštro je osudila terorizam posljednjih dana.

Švedska vlada prije nekoliko mjeseci nije čak ni priznala da postoji problem, rekao je Altun, ali je dodao kako je njeno prepoznavanje problema, zapravo, pozitivan napredak.

komentari (0)