Cavusoglu u Moskvi: Krvoproliće i suze u Ukrajini moraju prestati

VIJESTI 16.03.2022, 15:53
Cavusoglu u Moskvi: Krvoproliće i suze u Ukrajini moraju prestati
© AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je, nakon susreta s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi, poručio kako se ovaj trend (rat u Ukrajini) mora zaustaviti, a krvoproliće i suze moraju prestati. Cavusoglu je rekao kako ratovi nemaju pobjednika niti mir gubitnika.

Nakon sastanka s Lavrovom, Cavusoglu je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare, a tom prilikom je rekao da je Turkiye uradila svoj dio posla na smanjenju napetosti u Ukrajini i otvaranju prostora za diplomaciju.

Podvukao je kako je stav njegove zemlje od samog početka rata u Ukrajini bio jasan te kako su iskreno izrazili svoje zabrinutosti i kritike.

- Uradili smo svoj dio posla da smanjimo napetost i otvorimo prostor za diplomaciju te smo u svakoj prilici isticali nužnost toga, rekao je Cavusoglu.

Napominjući da su od početka ulagali napore za postizanje i humanitarnog i trajnog prekida vatre, Cavusoglu je podsjetio da se razaranja i humanitarna tragedija nastavljaju povećavati od 24. februara, hiljade civila izgubilo je živote, a gotovo tri miliona ljudi napustilo Ukrajinu, piše AA.

- Ovaj trend se mora zaustaviti, krvoproliće i suze moraju prestati. Kao što uvijek naglašavamo, ratovi nemaju pobjednika, mir nema gubitnika, podvukao je Cavusoglu.

Navodeći da su s obje strane podijelili svoja razmišljanja prvo o humanitarnom prekidu vatre, a zatim o trajnom prekidu vatre, Cavusoglu je kazao: "Naš cilj je učiti iz ovih iskustava i ponovno raditi zajedno za stabilnost i mir u regiji. Nastavit ćemo s našim naporima koji daju prioritet diplomaciji u ovom procesu. Ne bismo bili u mogućnosti adekvatno provesti ove napore bez povjerenja Rusije i Ukrajine u ovaj proces."

komentari (0)