EU traži istragu tragedije izazvane grčkim potiskivanjem migranata

VIJESTI 15.09.2022, 14:01
EU traži istragu tragedije izazvane grčkim potiskivanjem migranata
© AA

Iz Evropske unije (EU) poručeno je da treba istražiti tragediju u kojoj je stradalo šestoro ljudi, među kojima petoro djece, a do koje je došlo zbog grčkog potiskivanja migranata u Egejskom moru.

Iz Ureda glasnogovornika Evropske komisije odgovoreno je na pitanje novinara AA o smrti šestoro imigranata, uključujući dvije bebe, troje djece i jednu ženu, među brojnim neregularnim migrantima koje su potisnuli grčke snage u Egejskom moru.

Izražavajući žaljenje zbog gubitka života, iz Ureda glasnogovornika EU-a poručeno je: "Podsjećamo na važnost poduzimanja svih mjera za sprečavanje takvih tragedija, kao u ovom incidentu o kojem je izvijestila Turska."

"Evropska komisija više puta je pozvala države članice i sve međunarodne aktere uključene u operacije potrage i spašavanja da djeluju brzo i koordinirano te da što prije poštuju zakone koji se odnose na sigurnost onih koji traže pomoć na moru. Evropska komisija očekuje od nacionalnih vlasti da istraže sve optužbe kako bi se utvrdile činjenice", dodano je, prenosi AA.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) također je reagirao na smrt šest neregularnih migranata koje su grčke sigurnosne snage potisnule iz teritorijalnih voda.

Glasnogovornica UNHCR-a Shabia Mantoo je u odgovoru na pitanje novinara AA poručila: "Ovakvi gubici života su neprihvatljivi. Ponavljamo da treba hitno nastaviti s pravovremenim i učinkovitim naporima potrage i spašavanja u Sredozemnom moru uz inicijativu vlasti."

Ankara i globalne grupe za ljudska prava su u više navrata osudile grčku ilegalnu praksu vraćanja tražitelja azila u turske vode i uskraćivanja ulaska u Grčku, navodeći da se time krše humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavanjem života ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.

Turkiye je ključna tranzitna tačka za tražioce azila koji žele da pređu u Evropu i započnu novi život, posebno za one koji bježe od rata i progona.

komentari (0)