Evropska unija: Ili zaustaviti ilegalne migracije, ili vraćamo vizni režim

U Bosni i Hercegovini je NSRS prošle godine vetom blokirala sporazume sa Evropskom graničnom službom Frontex o menadžemntu granica. Osim toga, iako je izražena volja za saradnju sa EU,  BiH nije usvojila ni akcioni plan za suzbijanje migracija, koji je predviđen Strategijom 2019-2023. godine. 

VIJESTI 06.12.2022, 09:09 06.12.2022, 10:40
Evropska unija: Ili zaustaviti ilegalne migracije, ili vraćamo vizni režim
© AA

Evropska unija upozorila je zemlje zapadnog Balkana da bi zbog nekontrolisanog priliva migranata u EU preko tih zemalja moglo doći do suspenzije bezviznog režima te će će od zemalja zapadnog Balkana zahtijevati strožiju viznu politiku. 

Prema pisanju Nezavisnih, ističe se da je razlog za upozorenje činjenica da se broj ilegalnih migranata na zapadnobalkanskoj ruti ove godine utrostručio u odnosu na prethodnu godinu, popevši se na 130.000 registrovanih prelazaka. 

Sa tim vezi, Srbija je informisala Evropsku komisiju da će početi sa uvođenjem viza za državljane Burundija i Tunisa. Sa druge strane u Bosni i Hercegovini je NSRS prošle godine vetom blokirala sporazume sa Evropskom graničnom službom Frontex o menadžemntu granica. Osim toga, iako je izražena volja za saradnju sa EU,  BiH nije usvojila ni akcioni plan za suzbijanje migracija, koji je predviđen Strategijom 2019-2023. godine. 

komentari (0)