Hrvatska: Turkiye i Europska unija su potrebne jedna drugoj

VIJESTI 25.05.2022, 14:21
Hrvatska: Turkiye i Europska unija su potrebne jedna drugoj
© AA

Izaslanstvo Odbora za harmonizaciju s Evropskom unijom Velike nacionalne skupštine Turkiye na čelu s predsjednikom odbora Mehmetom Kasimom Gulpinarom sastalo se s Domagojem Hajdukovićem, predsjednikom Odbora za europske poslove u Hrvatskom saboru i saborskim zastupnicima.

Glavne teme sastanka bile su podrška Hrvatske nastojanjima Turkiye prema članstvu u Europskoj uniji, migrantska kriza, kriza u Ukrajini i s tim povezana kriza energenata, kao i članstvo Finske i Švedska u NATO savezu.

Na sastanku su bilateralni i parlamentarni odnosi između Hrvatske i Turkiye ocijenjeni odličnima, kao i gospodarski odnosi s obzirom da mnoge turske tvrtke posluju u Hrvatskoj.

Hajduković je pohvalio napore Turkiye u deeskalaciji krize u istočnom Sredozemlju u kojem je Turkiye, istaknuo je, ključna zemlja.

- Turska je bila i ostaje naš važan partner u regiji, naš važan saveznik unutar NATO-a i kandidat za Europsku uniju. Posebno cijenimo turske napore koje godinama ulažete i pomažete milijunima izbjeglica koje se nalaze na vašem teritoriju, rekao je Hajduković.

Poručio je kako je osobno veliki zagovornik proširenja Europske unije te kako podržava sve napore koje Turkiye ulaže u proces približavanja EU-u. Dodao je kako cijeni konstruktivnu uključenost Turkiye u rješavanje pitanja u Bosni i Hercegovini.

- Bosna i Hercegovina je naš vanjskopolitički prioritet, ali aktualna situacija nažalost ne daje razloga za optimizam. Posebno smo zabrinuti zbog izostanka prikladnog rješenja za izmjenu Izbornog zakona, naveo je Hajduković.

Osvrnuo se i na aktualni rat u Ukrajini te na put ove zemlje prema članstvu u EU te se zahvalio Turkiye na zalaganjima za mirno rješenje sukoba.

Gulpinar je istaknuo važnu ulogu aktualnog veleposlanika Turkiye u Hrvatskoj Mustafe Babura Hizlana, ocijenivši kako se radi o jednom od najiskusnijih turskih diplomata kojemu je mandat pred istekom.

Gulpinar je posebno izrazio suosjećanje sa stradanjem kojega je Zagreb prošao u nedavnom velikom potresu koji je uvelike narušio povijesnu gradsku jezgru te podsjetio na velike šumske požare prošle godine u Turkiye u čijem je gašenju, odnosno jednim kanaderom, Hrvatska dala svoj doprinos, na čemu se zahvalio.

Gulpinar je naglasio kako je članstvo u EU-u jedan od važnih vanjskopolitičkih prioriteta Turkiye u kojem se slažu i oporba i vladajući.

Upozorio je na velik broj sirijskih izbjeglica koji boravi u različitim regijama Turkiye te kako je važna pomoć u projektima EU-a za njihovo zbrinjavanje koje poduzima i Vlada Turkiye, kao i nevladine organizacije, ali i pojedinci na vlastitu inicijativu.

- Nažalost, u izjavi od 18. ožujka, sve točke izjave nisu ispoštovane, nije ispunjeno sve što je tom izjavom bilo zacrtano. U tom smislu postoje dvije točke koje su nam ključne: jedna je bezvizni režim, a druga je modernizacija carinske unije. Na tom planu nisu poduzeti svi koraci i vaša podrška na tom planu nam je doista bitna. Važan je moment sukob Ruske Federacije i Ukrajine i to je sigurno tema koja utječe na nas, na regiju i Europsku uniju jednako kao i izbjeglička kriza, izjavio je Gulpinar.

Dodao je kako je ukrajinskom krizom dodatno otvoreno pitanje energetskih izazova koji su postavljeni pred EU, u čemu je velika uloga Turkiye i zbog čega je važna podrška EU-a. Upozorio je na mogućnost aspiracija Rusije prema državama istočne Europe te potrebu sveobuhvatne suradnje na prevenciji takvih poteza.

- Ako se vratimo na temu pristupanja Turkiye Europskoj uniji, pored naših stremljenja treba naglasiti da su na istom putu zemlje Zapadnog Balkana koje na tom putu podržavamo. Ali, nažalost na području proširenja EU-a na snazi su disonantni tonovi i s obzirom na tendenciju neproširivanja, Turkiye se u toj politici nastoji odvojiti od zemalja Zapadnog Balkana, ne tretira ih se isto. U određenim dokumentima Turkiye se tretira kao zemlju konkurenta zemljama Zapadnog Balkana na putu pristupanja. Ističe se tretman u kojem je Zapadni Balkan jedno, dok se Turkiye svrstava u red s Rusijom i Kinom. Turkiye nikada ne može biti ni Rusija ni Kina i to je ono što nas rastužuje u politici Europske unije. Stalno ističemo da je Turkiye susjed, prijatelj i strateški partner EU-a, naveo je Gulpinar.

Turkiye i Europska unija su potrebne jedna drugoj, zaključio je Gulpinar.

Upozorio je na PKK i FETO, terorističke organizacije koje godinama prijete Turkiye, a kojima Švedska pruža utočište zbog čega je za Turkiye sporno primanje u članstvo NATO-a ove države.

Gulpinar je najavio kako će organizirati uzvratni posjet hrvatske delegacije Ankari pri čemu će nastojati upriličiti ponovno izlaganje izložbe koja će sutra biti otvorena u Hrvatskom saboru na temu 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Turkiye.

Na sastanku je nazočio i veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, članovi Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turkiye te zastupnici Hrvatskog sabora, predstavnici oporbe i vladajuće koalicije.

Sutra će u Hrvatskom saboru biti otvorena izložba posvećena 30. obljetnici diplomatske suradnje Hrvatske i Turkiye koja je realizirana uz pomoć Instituta “Yunus Emre“ u Zagrebu, piše AA.

komentari (0)