Misija EULEX donira Ukrajini 12 vozila punih humanitarne pomoći

VIJESTI 12.07.2022, 13:37 13.07.2022, 16:27
Misija EULEX donira Ukrajini 12 vozila punih humanitarne pomoći
© AA

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) organizovala je ceremoniju ispraćaja „EULEX-ovog konvoja za Ukrajinu“, kojom se želi pomoći ratom zahvaćenom ukrajinskom narodu.

Konvoj se sastoji od 12 vozila EULEX-a, koja će biti donirana Savetodavnoj misiji Evropske unije (EUAM) u Ukrajini. Vozila su natovarena prehrambenim i neprehrambenim artiklima, uključujući odeću, vreće za spavanje, sredstva za ličnu higijenu i medicinski materijal, koji će biti distribuirani građanima Ukrajine, a koje su prikupili i kupili zaposleni u EULEX-u.

Šef Misije EULEX Lars-Gunnar Wigemark tom prilikom je izjavio da se nada da će ova pomoć biti od koristi ljudima u Ukrajini.

„Jutros smo se okupili da pošaljemo 10 vozila Misije Eulexa u Ukrajinu, kao i dva dodatna vozila za zatvorenike. Ovih 12 vozila biće donirano Državnoj graničnoj policiji Ukrajine. Ove donacije su omogućile naše kolege u Misiji Evropske unije u Ukrajini, koja je slična Misiji Eulexa na Kosovu. Svako od ovih 12 vozila je bilo napunjeno humanitarnim zalihama za Ukrajinu“, naglasio je Wigemark.

Takođe je istakao da su zaposleni prikupili gotov novac za 23 porodice raseljene unutar Ukrajine, te da je ovo samo deo podrške braći I sestrama u Ukrajini.

Wigemark je podsetio da je EULEX pre tri meseca poslao donaciju u vidu određenog broja pancirnih prsluka i šlemova za kolege u Misiji u Ukrajini.

On je ocenio da je solidarnost Kosova sa Ukrajinom vidljiva na mnogo načina, poput ukrajinskih novinara u programu boravka na Kosovu, kao i usklađenosti sa svim stavovima zajedničke bezbednosne politike Evropske unije.

Zamenica premijera Kosova i ministrica spoljnih poslova i dijaspore Donika Grvala je rekla da se Kosovo od prvog dana rata u Ukrajini pozicioniralo na stranu Ukrajine i da je preduzelo razne mjere protiv Rusije.

„Želimo da svaki građanin Ukrajine zna da ljudi na Kosovu veoma dobro razumiju kroz šta prolazite, jer se rat na Kosovu nije desio tako davno i građani to odlično prihvataju. Dakle, molimo vas da našu solidarnost posmatrate kao nešto sasvim prirodno i normalno“, naglasila je Gervala.

Ceremoniji su prisustvovali Ivan Nastenko, viši nacionalni predstavnik ukrajinskog kontingenta u okviru KFOR-a, kao i ukrajinski novinari koji su bežeći od rata u svojoj zemlji smeštaj pronašli na Kosovu.

Izvor: AA

komentari (0)