Obnova pet stambenih jedinica oštećenih u zemljotresu u Stocu

VIJESTI 19.05.2022, 14:47
Obnova pet stambenih jedinica oštećenih u zemljotresu u Stocu
© AA

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković uručili su ugovore o sanaciji pet stambenih jedinica oštećenih u zemljotresu u Stocu, u Bosni i Hercegovini.

Nakon zemljotresa koji je pričinio veliku materijalnu štetu i ugrozio stambene jedinice ukazala se potreba za hitnom sanacijom nekoliko objekata.

- Svjedoci smo nedavnog zemljotresa čije su se posljedice posebno osjetile ovdje u Stocu. Nažalost mlada osoba je izgubila i život, što nas je sve posebno pogodilo. Odmah nakon zemljotresa smo poslali stručne službe ministarstva gdje smo snimili nekoliko objekata povratničkih porodica čija je sanacija neophodna. Danas smo potpisali ugovore o dodjeli građevinskog materijala za pet porodica i nadamo se da će to biti dovoljno za odabrane porodice, kazao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je sanaciju pet kuća povratničkih porodica i osiguralo građevinski materijal za odabrane porodice.

U petak 22. aprila 2022. godine u 23.07 sati snažan zemljotres pogodio je područje Hercegovine. Prvi podaci Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) pokazali su da je magnituda bila 5,7 po Richteru, a epicentar 19 kilometara od grada Stoca i oko 40 kilometara od Mostara, odnosno u općini Berkovići.

Podrhtavanje tla se osjetilo u cijeloj BiH, kao i u susjednim zemljama u regionu. Tom prilikom jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko je lakše povrijeđeno, piše AA.

komentari (0)