Otvorena izložba u bh. gradu: "Travnik u osmanskim dokumentima"

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu, kazao je da su arhivi najvažniji izvor koji jasno pokazuje veze između dvije zemlje, dodajući da će ovaj institut otvoriti slične izložbe u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine

VIJESTI 24.12.2021, 16:11
Otvorena izložba u bh. gradu: "Travnik u osmanskim dokumentima"
© AA

 U organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu i Centra za kulturu općine Travnik, uz podršku Državnog arhiva pri Uredu predsjednika Republike Turske, u Travniku je otvorena izložba pod nazivom "Travnik u osmanskim dokumentima".

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici turskih institucija i lokalnih vlasti.

Direktor JU Centar za kulturu općine Travnik Taik Ganić u obraćanju prisutnima izrazio je zahvalnost Institutu "Yunus Emre" na otvaranju ove izložbe, koja je, kako je rekao, od velikog značaja za grad.

Također je izrazio želju da u budućnosti realizuju još veće zajedničke projekte.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu, kazao je da su arhivi najvažniji izvor koji jasno pokazuje veze između dvije zemlje, dodajući da će ovaj institut otvoriti slične izložbe u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine.

Izložba "Travnik u osmanskim dokumentima", koja se sastoji od potvrda, edikata, službene korespondencije i rukopisa iz osmanskog doba o imenovanju državnih službenika u regiji, bit će otvorena za posjetioce do 29. decembra, piše AA. 

komentari (0)