Preminula britanska kraljica Elizabeta II

VIJESTI 08.09.2022, 19:40 08.09.2022, 19:42
Preminula britanska kraljica Elizabeta II
© AA

Britanska kraljica Elizabeta II, koja se nalazila pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, u Škotskoj, preminula je u 96. godini života. 

Buckinghamska palata je ranije danas saopćila da su ljekari zabrinuti za njeno zdravstveno stanje.

Britanska kraljica je u srijedu otkazala angažmane po savjetu ljekara nakon susreta s odlazećim premijerom Borisom Johnsonom i njegovom nasljednicom na toj funkciji Liz Truss koji je održan u kraljevskom dvorcu u Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palati.

Njeno četvoro djece, princ Charles, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward otputovali su u Balmoral nakon što su primili vijest o pogoršanom zdravstvenom stanju Kraljice.

Palata je saopćila da je u Balmoral stigao i kraljičin unuk, princ William, kao i princ Harry, koji je trebao prisustvovati ceremoniji dodjele WellChild nagrade je promijenio plan kako bi otputovao u Balmoral.

Kraljica Elizabeta II, rođena je 21. aprila 1926. godine. Prijestolje je preuzela 6. februara 1952. godine, smrću svog oca Georgea VI. koji je neplanirano postao kralj, nakon što se amidža Elizabete, Eduard VIII. odrekao prijestolja. Krunisana je 2. juna 1952. godine.

Elizabeta, koja je 2015. godine stekla titulu 'monarha s najdužim stažom u britanskoj povijesti', bila je prvi britanski monarh koji je doživio platinasti jubilej odnosno 70 godina na prijestolju.

Ona je bila i jedina članica kraljevske porodice koja je ušla u oružane snage. Elizabeta II je bila svjetska šefica države koja je najviše putovala, posjetila je više od 110 zemalja, ali nikada nije koristila pasoš jer ga nije imala.

Također, bila je jedina osoba kojoj je bilo dopušteno voziti bez vozačke dozvole u Velikoj Britaniji.

Neki međunarodni događaji od velike važnosti za vrijeme kraljicine vladavine uključuju Suesku krizu 1956., kubansku raketnu krizu 1962., Šestodnevni rat 1967., slijetanje na Mjesec 1969., Iransku revoluciju 1979., pad Berlinskog zida 1989., raspad Sovjetskog saveza 1991.,1992. Ugovor iz Maastrichta, genocid u Ruandi 1994., izbor Nelsona Mandele za predsjednika 1994., genocid u Srebrenici 1995., napadi 11. septembra 2001. i pandemiju koronavirusa 2020.

Kada je Elizabeta II sjela na prijestolje 1952., predsjednik SSSR-a bio je Josip Staljin, a SAD je bio pod vodstvom predsjednika Harryja Trumana.

Za vrijeme koje je provela na prijestolju, Velika Britanija je promijenila 14 premijera, od Winstona Churchilla do Borisa Johnsona.

Bila je šef države u 15 zemalja Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Antiguu i Barbudu, Bahame, Belize, Grenadu, Jamajku, Papuu Novu Gvineju, Svetu Luciju, Solomonske otoke, St. Kitts i Nevis, te St Vincent i Grenadini i države izvan Commonwealtha Gibraltar, Falklandski otoci, Bermuda i Kajmanski otoci. 

Balkan News

komentari (0)