Ruska ambasada u Sarajevu: „OHR bi trebalo da se zatvori“

VIJESTI 09.12.2021, 15:36
Ruska ambasada u Sarajevu: „OHR bi trebalo da se zatvori“
© AA

Ruska ambasada u glavnom bosanskohercegovačkom gradu Sarajevu, predložila je da se Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini što prije zatvori.

Ruska ambasada je objavila da je bojkotirala dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira, jer novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta ne smatraju legitimnim. U saopštenju se navodi da je razlog zašto Schmidt nije prihvaćen kao legitiman, činjenica da imenovanje njemačkog političara na mjesto visokog predstavnika nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Reagujući na izjave Vijeća za implementaciju mira da je „Bosna i Hercegovina suverena država koja uključuje dva entiteta“, ruska ambasada je ustvrdila da Bosna i Hercegovina nije država „koja uključuje dva entiteta“, nego država „koja se sastoji od dva entiteta“.

Tvrdeći da sve probleme u Bosni i Hercegovini treba rješavati unutrašnjim dijalogom i međusobnim ustupcima, te da ovaj princip treba primjeniti i na pitanje euroatlanskih integracija, gdje se ne slažu sve strane u zemlji, ruska ambasada je saopštila da Rusija podržava teritorijalni integritet i „pravi suverenitet“ Bosne i Hercegovine.

U saopštenju ambasade se navodi da međunarodna zajednica treba da prenese sva svoja ovlaštenja u Bosni i Hercegovini na institucije i građane Bosne i Hercegovine.

Balkan News

komentari (0)