Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći BiH možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju

VIJESTI 25.05.2022, 15:27 25.05.2022, 15:31
Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći BiH možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju
© AA

Bosna i Hercegovina je cijenjeni partner NATO-a i snažno podržavamao vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a, Stoltenberg je rekao da alijansa čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

- Naš politički dijalog i praktična saradnja su važnije nego ikad imajući u vidu brutalni rat protiv Ukrajine i maligni uticaj Rusije na regiju. NATO će učiniti još više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju s BiH. To bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naše saradnje u pogledu lakog i malog naoružavanja u borbi protiv terorizma, upravljanju kriznim situacijama i cyber sigurnosti, naglasio je Stoltenberg.

Rekao je da "intenziviranjem političke i praktične pomoći NATO može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju".

Sagovornici su razgovarali o NATO ulozi u operaciji Althea u BiH, pri čemu je Stoltenberg rekao da alijansa nastavlja podržavati ovu važnu operaciju Evropske unije.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija u BiH i da su ključne za stabilnost BiH te da se moraju očuvati.

- Pozivam sve snage da zaustave retoriku podjele i poduzmu konkretne mjere na pomirenju, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO dugoročno opredjeljen da pruži podršku kako bismo osigurali mir i sigurnost u regionu,

- Zabrinuti smo i pažljivo pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Repubike Srpske i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta, rekao je Stoltenberg i dodao: "Želimo raditi na izgradnji kapaciteta prilagođenih za BiH. Cilj je da spriječimo novu nestabilnost, novi rat, zato smo tamo kako bismo očuvali mir i blisku saradnju s BiH."

Stoltenberg se osvrnuo i na razgovor s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji se protivi članstvu Finske i Švedske u NATO-u.

Tom prilikom je izrazio uvjerenje da će saveznici “pronaći rješenje da Finska i Švedska postanu članice NATO-a”, piše AA.

komentari (0)