Večeras nastupa posljednja trećina ramazana, u kojoj se nalazi noć Kadr

VIJESTI 21.04.2022, 12:20 21.04.2022, 12:31
Večeras nastupa posljednja trećina ramazana, u kojoj se nalazi noć Kadr
© AA

Večeras s akšam namazom nastupa posljednja trećina mjeseca ramazana. Ramazan je najsvetiji i najodabraniji mjesec zato što je u njemu, tačnije u noći Kadr počela objava Kur'ana Muhammedu a.s.

Noć Kadr se nalazi u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, u jednoj od neparnih noći posljednjih  deset dana. Shodno tome, poslanik Muhammed a.s. je preporučivao da se te noći provode u ibadetima i da traži noć Kadr, jer je to noć bolja od hiljadu mjeseci, a to Uzvišeni Allah kaže u kur'anskom ajetu: „Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci“. (El-Kadr, 3)

“Ko provede noć Lejletul-kadra u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi“, ovaj hadis prenosi Ebu Hurejre r.a.

“Rekla sam: ‘O Allahov Poslaniče, šta misliš, kada bih znala u kojoj je noći Lejletul-kadr, šta bih u njoj učila?’, a on je odgovorio: ‘Reci: ‘Allahumme inneke’afuwun, tuhibbul’afve fa’fu ‘anni’ (Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti)‘”, prenosi hazreti Aiša r.a.

Ono što je obaveza muslimana jeste i davanje sadekatu-l-fitra, koji je vjerska obaveza svakog muslimana koji posjeduje nisab preko osnovnih prehrambenih namirnica, tj. višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane. Iznos sadekatu-l-fitra ove godine je 8, 10 i 20 KM.

Balkan News

komentari (0)