Vučić, Đukanović i Plenković uputili poruke sućuti povodom smrti britanske kraljice Elizabete II

VIJESTI 09.09.2022, 09:07 09.09.2022, 09:14
Vučić, Đukanović i Plenković uputili poruke sućuti povodom smrti britanske kraljice Elizabete II
© AA

I čelnici Srbije, Hrvatske i Crne Gore uputili su poruke sućuti povodom smrti britanske kraljice Elizabete II.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti kraljice Elizabete II.

“U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem iskreno i duboko saučešće povodom smrti kraljice Elizabete II. Njeno Veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima. Kraljica Elizabeta II se sa svakim izazovom suočavala mudro, nenametljivo, ali odlučno, prevashodno vodeći računa o dobrobiti nacije, čime je stekla ogromnu naklonost kako svojih podanika, tako i brojnih poštovalaca širom sveta. Bila je oslonac svojoj porodici i celoj naciji, koja joj je bila privržena kroz generacije“, navodi se u telegramu, piše AA.

Porukom sućuti na Twitteru se oglasio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Crna Gora dijeli tugu i bol zbog odlaska kraljice Elizabete II, čija višedecenijska vladavina ostaje jedan od najvrjednijih dijelova svjetskog istorijskog naslijeđa“, naveo je Đukanović.

Đukanović je u ime građana Crne Gore i u svoje ime uputio najiskrenije saučešće kraljevskoj porodici, Vladi i svim građanima Ujedinjenog Kraljevstva.

“Svojim likom i djelom obilježila je savremenu epohu i bila dio života ljudi svog rodnog Kraljevstva, kao i miliona poštovalaca širom svijeta“, naveo je Đukanović.

I predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je sličnu poruku sućuti.

“Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. naraštajima je bila izvor nadahnuća“, poručio je Plenković na Twitteru i izrazio sućut kraljevskoj obitelji i britanskoj naciji.

Britanska kraljica je umrla jučer nakon sedamdesetogodišnje vladavine.

“Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština“, poručio je Plenković.

Britanski monarh sa najdužim stažem kraljica Elizabeta II (96) umrla je jučer u Škotskoj, u Balmoralu.

Kraljica je zbog starosti imala problema sa pokretljivošću i zdravstvenim problemima posljednjih 12 mjeseci. Morala je otkazati mnoge angažmane zbog problema i po savjetu ljekara.

Kraljica Elizabeta II vladala je tokom sedam decenija u kojima je Velika Britanija promijenila ukupno 15 premijera, od Winstona Churchilla do aktuelne šefice vlade Liz Truss.

Kraljicu na tronu nasljeđuje njen najstariji sin Charles, princa od Velsa, koji ima epitet najdugovječnijeg britanskog prijestolonaslednika jer je najduže “čekao“ da se popne na prijestolje.

komentari (0)