Šarović o odluci CIK-a: "Raspakivanje vreća je početak raspakivanja mnogo čega"

Šarović smatra da je ovakvom odlukom data šansa pravdi i uvažen zahtjev javnosti da se reaguje i da se preispitaju brojne nepravilnosti uočene tokom izbornog procesa

BiH 10.10.2022, 16:41 11.10.2022, 09:14
Šarović o odluci CIK-a: "Raspakivanje vreća je početak raspakivanja mnogo čega"
© AA

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, pozdravio je u ponedjeljak odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BIH) koji je izdao naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta. 

Šarović smatra da je ovakvom odlukom data šansa pravdi i uvažen zahtjev javnosti da se reaguje i da se preispitaju brojne nepravilnosti uočene tokom izbornog procesa.

- Raspakivanje vreća je početak raspakivanja mnogo čega kada su u pitanju opšti izbori. Vjerujem da će se ovaj proces završiti brzo i da će dati stvarnu sliku izbornih rezultata na svim nivoima, istakao je Šarović.

Podsjećamo, opozicione stranke su podnijele zahtjev CIK-u BiH za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika RS-a, piše AA. 

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a, u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a, on ima veći broj glasova.

Opozicione stranke su u Banjoj Luci održale i proteste u četvrtak i nedjelju zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe.

komentari (0)