Ataše Ahmet Atabaš: "Kroz studij u Turkiye upoznat ćete ljude različitog porijekla, navika i kultura"

Studenti koji su zainteresovani za ovaj programmogu aplicirati do 20. februara putem internet stranice "https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/"

BiH 19.01.2023, 11:23 20.01.2023, 15:42
Ataše Ahmet Atabaš: "Kroz studij u Turkiye upoznat ćete ljude različitog porijekla, navika i kultura"
© Preporod

Ataše za kulturu i turizam Republike Turkiye Ahmet Atabaš gostujući u jutarnjem programu Radija BIR, govorio je o programu stipendiranja Republike Turkiye, koje svake godine provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice (op.a. YTB).

Ideja, kako je kazao ataše Atabaš, traje još iz perioda Osmanskog carstva kada se pružala mogućnost međunarodnim studentima da se edukuju u Turkiye, a  program „Turkiye Burslari“, zaživio od osnivanja Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye.

- Otprilike šest miliona studenata se obrazuje van svoje džave, a mi obezbjeđujemo olakšicu onima koji to žele raditi u Republici Turskoj. U Turskoj postoji više od 200 univerziteta i istraživačkih centara, a želimo vlastita iskustva i dostignuća u naučnom smislu podijeliti sa braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Približno 150.000 studenata iz cijelog svijeta je svoje obrazovanje već sticalo u Republici Turkiye,  istakao je Atabaš.

Atabaš je pojasnio kako ne postoji ograničenje izbora odsjeka ili studijskog ciklusa. Osim toga, dodao je da stipendisti u okviru programa imaju plaćen smještaj,školarinu na fakultetima, zdravstveno osiguranje, povratnu kartu pri kraju obrazovanja kao i mjesečni džeparac.

- Stipendija podrazumijeva prijem i prijavu na univerzitet. Studenti nemaju nikakvih troškova u sklopu univerziteta, pokrivaju se troškovi prvog dolaska i odlaska i troškovi smještaja. U sklopu generalnog zdravstvenog osiguranja, pokrivene su posjete svim državnim bolnicama i svim apotekama. Prvu godinu studentima je obezbijeđen kurs turskog jezika. Obezbijeđen je i džeparac za potrebe studenta koji se može povećati zavisno o uspjeha tokom akademske godine. Uz to, pažnju poklanjamo i kulturnoj dimenziji, pa nudimo na desetine programa vezane za tu oblast. Postoje vrste različitih kulturnih programa na kojima studenti mogu učestvovati. Naprimjer, student nekog tehnčkog fakulteta može naučiti svirati neki instrument,  pojasnio je ataše za kulturu i turizam Republike Turkiye.

Proces registracije na program “Turkiye Burslari„ pojasnio je ataše jednostavan. Na samom početku, ističe on, obavlja se online registracija gdje se unose lični podaci kandidata, bira se studijski program te šalje pismo namjere.

-  Postoji i mogućnost prijave na bosanskom jeziku, što je olakšica za studente sa ovog područja. Bonus studija u Turkiye je i učenje jednog jezika više, uz ona znanja koja nude univerziteti. Posebna dimenzija je i upoznavanje ljudi različitog porijekla, navika i kultura. Studij može doprinijeti i rastu samopouzdanja, jer student stiče bolje organizacijske i orjentacione vještine u prostoru koji mu je u početku stran i nepoznat, kaže Atabaš.

Ataše Atabaš kazao je da je koncept turskih stipendija tako zamišljen da se studenti motivišu za povratak u svoje zemlje na kraju studija i da tada sa edukacijom i obrazovanjem služe svojoj domovini, prenosi Preporod. 

- Naravno, ne možemo pratiti niti usloviti studente, ali se svakako u smislu neke moralne dužnosti očekuje povratak i služenje državi. U razgovoru sa studentima ističem kako je njihov jedini dug povratak i služenje vlastitom društvu, te da nemaju dug prema Republici Turkiye. Naravno, ne uslovljavamo studente da se odmah nakon studija vrate u svoje države. Oni imaju mogućnost ovdje sticati radno iskustvo godinu dana, kako bi ono bilo primijenjeno u poslovima koje će obavljati u svojim državama, zaključio je ateše Atabaš.

Studenti koji su zainteresovani za ovaj programmogu aplicirati do 20. februara putem internet stranice "https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/".

komentari (0)