Bećirović: Provođenje aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a je zakonska obaveza

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je stigao u radnu posjetu BiH

BiH 20.11.2023, 09:29
Bećirović: Provođenje aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a je zakonska obaveza
© Predsjedništvo BiH/ Denis Bećirović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je stigao u radnu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Kako je saopšteno iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, on se zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Stoltenbergu na prihvatanju poziva da u 2023. godini posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Tokom razgovora Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine u članu 84 precizno piše: "Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a."

Bećirović je istakao da su prioriteti vanjske politike BiH punopravno članstvo u NATO-u i EU. Takođe, rekao je da je BiH spremna dati doprinos kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u Evropi i svijetu. Naglasio je da je vanjska politika BiH usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

U saopštenju se navodi da je Bećirović upoznao Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta Republika Srpska na ustavni poredak zemlje. Bećirović je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država BiH mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Rekao je da NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podjele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju BiH članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, javlja AA. 

Bećirović je podsjetio da je njegova prva međunarodna posjeta bila sjedištu NATO-a gdje je razgovarao sa Stoltenbergom. Naglasio je da je ta posjeta imala simbolični i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u.

komentari (0)