Bećirović razgovarao s predsjednikom Arapske Republike Egipat el-Sisijem

Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina u stalnoj komunikaciji i s našom ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija

BiH 07.11.2023, 16:27 10.11.2023, 15:31
Bećirović razgovarao s predsjednikom Arapske Republike Egipat el-Sisijem
© Predsjedništvo BiH/ Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta. Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

Tokom telefonskog razgovara o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku složili su se da je potrebno hitno zaustavljanje nasilja i ubijanja nedužnih civila u Gazi. Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardovanje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene.

Bećirović je konstatirao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države- Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje. On je naglasio da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta u smjeru urgentnog rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog naroda. On je naglasio da je Bosna i Hercegovina u stalnoj komunikaciji i s našom ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija.

Bećirović i el-Sisi razgovarali su i o odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta, vodeće arapske zemlje sa preko 110 miliona stanovnika. Bosna i Hercegovina ima dobru bilateralnu saradnju s Egiptom, a postoji mogućnost da bude značajno unaprijeđena. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je tokom razgovora naglasio da se bilateralni odnosi mogu unaprijediti na polju ekonomske, odbrambene, obrazovne i kulturne saradnje, te na polju turizma, navodi se u saopštenju Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH - Denisa Bećirovića. 

komentari (0)