BiH: Zbog očekivanih gužvi poslijepodne posebno prema jugu nužna opreznija vožnja

Tokom putovanja savjetuje se oprez, izbjegavanje rizičnih preticanja i obavezno korištenje sigurnosnog pojasa

BiH 30.04.2024, 09:22 03.05.2024, 11:19
BiH: Zbog očekivanih gužvi poslijepodne posebno prema jugu nužna opreznija vožnja
© AA

 Uvjeti za vožnju u Bosni i Hercegovini su povoljni, saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost.

U jutarnjim satima očekuju se gužve na gradskim saobraćajnicama, a do kraja dana na većini puteva, posebno prema jugu BiH.

Apeluje se na sve koji planiraju duža putovanja narednih dana da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju na putevima i čekanjima na graničnim prelazima.

Tokom putovanja savjetuje se oprez, izbjegavanje rizičnih preticanja i obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Napominje se da djeca do 5 godina moraju sjediti u odgovarajućoj auto-sjedalici. Povećan je broj biciklista, motociklista i korisnika električnih romobila, pa se mole svi učesnici u saobraćaju za pažnju i poštivanje saobraćajnih propisa.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Na magistralnom putu Tarčin-Konjic, zbog radova na sanaciji klizišta saobraćaj je regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila. Također na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen, piše AA. 

Na magistralnom putu Jablanica-Potoci, zbog sanacionih radova u mjestu Donja Jablanica od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima Tuzla-Kalesija (u naselju Miljanovci), Pelagićevo-Srebrenik (tunel Ormanica), Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Kraševo), Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik-Vraca) i na sjevernom ulazu u Mostar. Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 kilometara na sat.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Zbog međunarodnog praznika rada 1. maja zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na putevima u Bosni i Hercegovini večeras od ponoći do 2. maja do 24 sata.

komentari (0)