Boračka udruženja: "Ako Schmidt ne zaustavi Dodikovu namjeru, građani ga mogu smatrati saučesnikom u destrukciji"

Ustavni sud je 2016., po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS-a neustavno. Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se prvi put održati van Banja Luke, a ovogodišnji "svečani defile" najavljen je u Istočnom Sarajevu

BiH 04.01.2023, 15:18 05.01.2023, 14:03
Boračka udruženja: "Ako Schmidt ne zaustavi Dodikovu namjeru, građani ga mogu smatrati saučesnikom u destrukciji"
© AA

Boračka udruženja i nevladine organizacije pozvale su danas visokog predstavnika u Bosni Hercgovini Christiana Schmidta na provođenje odluka Ustavnog suda u kontekstu neustavnosti obilježavanja 9. januara kao dana entiteta RS-a, a u vezi s najavama da će ove godine biti obilježen u Istočnom Sarajevu uputili su poziv federalnoj i policiji Kantona Sarajevo da od 7. do 10. januara postave kontrolne punktove na ulazu u glavni grad BiH. 

U Sarajevu je danas održan sastanak boračkih i nevladinih udruženja, organizacija civilnih žrtava agresije povodom neustavnog obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu. Na konferenciji za novinare predstavljeni su zaključci čiji je cilj očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u Sarajevu, ali i drugim gradovima.

Muhamed Švrakić, predsjednik Zelenih beretki, kazao je na konferenciji za novinare kako su se po ovom pitanju ranije već obratili, između ostalih, OHR-u, Vijeću za implementaciju mira (PIC), Uredu Evropske unije u BiH.

- Zatražili smo od visokog predstavnika da se napokon sprovede odluka Ustavnog suda, jer smo vidjeli da se njegove odluke mogu sprovesti, pa i ove posljednje oko izbora, rekao je Švrakić, napominjući da 9. januar predstavlja najveće poniženje za žrtve agresije 1992.-1995.

Dodao je kako će danas ponovo uputiti pismo prema istim institucijama sa zaključcima čiji je cilj očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u Sarajevu, ali i drugim gradovima, piše AA. 

Švrakić je kazao kako od lidera političkih partija i funkcionera vlasti traže da se pojedinačno očituju i zatraže “potpuno ukidanje obilježavanja neustavnog praznika” ne samo u Istočnom Sarajevu nego i bilo gdje drugo.

- Ove godine će biti u Sarajevu, iduće u Zvorniku ili Prijedoru, pa onda vjerovatno i u Srebrenici, gdje je počnjen genocid”, kazao je Švrakić, te dodao: “Zatražili smo od policije, federalnog i kantonalnog MUP-a, da sprovedu mjere sigurnosti za što ih kao građani plaćamo, da 7., 8., 9. i 10. januara postave kontrolne punktove na ulaze u Sarajevo i da svim vozilima sa uvredljivim sadržajima za građane Sarajeva, ratnim obilježjima, onemoguće prolazak kroz Sarajevo od Pala do Lukavice, zbog njihove ali i sigurnosti građana Sarajeva.”

Ako se na ove zahtjeve ne odgovori, i ako, kako je kazao, oni koje građani plaćaju da obezbjede mir i sigurnost, Švrakić je poručio kako će pozvati građane da to zajedno učine.

- Mi želimo sačuvati mir i ugled Kantona Sarajevo. Pozvat ćemo građane Sarajeva da, umjesto njih koji su plaćeni za mir i sigurnost, mi zajedno blokiramo ulaze u Sarajevo. Pozvat ćemo građane i mi ćemo bit na čelu, kaže Švrakić. 

Sulejman Vranj, predsjednik Patriotske lige BiH, istakao je kako je današnji skup poziv svim miru naklonjenim građanima BiH, patriotama, nevladinim organizacijama, boračkim udruženjima

- Pozivamo ih da ustanu protiv Dodikovih provokacija koje nas vuku u, nažalost moram tako reći, novi krvavi sukob i da kažemo dosta tome, poručio je Vranj.

Naglasio je kako je već deset godina na bh. društveno-političkoj sceni prisutna jedna destrukcija koja ide u pravcu da se svijetu prikaže kako je “Bosna nemoguća i kako je treba podijeliti”.

- Hajmo reći dosta tome i hajmo okrenuti neku novu stranicu historije u kojoj ćemo se boriti za pravdu, jednakost i bolju budućnost. Pozivamo lidere svih političkih partija, kao i funkcionere svih nivoa vlasti da dignu glas u korist ustavnosti i zakonitosti, to nam najviše fali u zadnjih 10 godina, smatra Vranj.

Šutnju visokog predstavnika Christiana Schmidta i nijemo posmatranje Dodikovih namjera da se ceremonija obilježavanja neustavnog praznika manjeg bh. entiteta RS održi u Sarajevu ili bilo gdje drugo, smatraju njegovim "pomaganjem i podrškom ekstremnoj desnici na štetu mira i sigurnosti u BiH".

- Ako visoki predstavnik ne zaustavi ovu Dodikovu namjeru ima osnova da građani ove zemlje kojima je stalo do ustavnosti i poštivanja Dejtonskog sporazuma ga smatraju saučesnikom u destrukciji, zaključio je Vranj.

Ustavni sud je 2016., po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS-a neustavno. Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se prvi put održati van Banja Luke, a ovogodišnji "svečani defile" najavljen je u Istočnom Sarajevu.

komentari (0)