Brojne delegacije iz BiH, Evrope i svijeta položile cvijeće i odale počast žrtvama genocida u Srebrenici

BiH 11.07.2022, 13:26 11.07.2022, 13:52
Brojne delegacije iz BiH, Evrope i svijeta položile cvijeće i odale počast žrtvama genocida u Srebrenici
© Balkan News/Yunus Demirbaş

Današnjem obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prisustvuju brojne delegacije iz regiona, Evrope i svijeta, koje su položile cvijeće i odali počast žrtvama ukopanim u Memorijalnom centru u Potočarima, u Bosni i Hercegovini.

Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i ostali zvaničnici iz BiH.

Cvijeće je položila i delegacija iz Republike Turkiye koju predvodi Numan Kurtulumus, potpredsjednik AK Partije i parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, Refik Ozen, predsjednik interparlamentarne grupe prijateljstva BiH - Turkiye i parlamentarac u Velikoj narodnoj Skupštini Turkiye, Ahmet Mishbah Demircan, zamjenik ministra kulture i turizma Turkiye i Fatih Sahin, generalni sekretar AK parti.

Delegaciju iz Crne Gore predvodi premijer Dritan Abazović, a iz Njemačke Aydan Ozoguz, potpredsjednica Budenstaga, kao i član Bundestaga Adis Ahmetović.

Nizozemsku delegaciju predvodi ministrica odbrane Kajsa Ollongren.

Kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno još 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se porodice i građani u suzama opraštali od najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Ove godine će zajedno ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koji su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Izvor: AA

komentari (0)