Dodik odbacio Inzkovu odluku: Genocid se nije desio u Srebrenici, krenut ćemo u disoluciju

Dodik je rekao da RS treba dati institucionalni odgovor i da će biti sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a sljedeće sedmice

BiH 23.07.2021, 14:08 23.07.2021, 15:01
Dodik odbacio Inzkovu odluku: Genocid se nije desio u Srebrenici, krenut ćemo u disoluciju
© AA

Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da odbacuje zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, koji je nametnuo Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, Dodik je rekao da bh. entitet RS odbacuje odluku visokog predstavnika.

- On (Inzko, op. a.) nema pravo na to, ovo je pravno neutemeljena odluka, RS ovo odbacuje. Genocid se nije desio u Srebrenici, to kaže i međunarodna komisija koja je upravo izdala svoj izvještaj i mnogi relevantni faktori u svijetu, ustvrdio je Dodik.

Naglasio je da Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate i po cijenu bilo kakvih egzekucija, navodeći da misli da je ovo "zadnji ekser zakucan u mrtvački kovčeg BiH i da BiH nakon ovoga ne može da funkcioniše".

Rekao je da RS treba dati institucionalni odgovor i da će biti sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a sljedeće sedmice, javlja AA. 

- Mislim da RS nema drugog, da je prisiljen da krene u proces koji treba da vodi u proces disolucije i da je to način na koji ćemo se odnositi prema ovom pitanju, rekao je Dodik.

On je pozvao sve političke snage u RS-u da se ujedine po ovom pitanju, jer je "u pitanju budućnost naroda". Rekao je da će predložiti Narodnoj skupštini RS da se zabrani djelovanje Suda i Tužilaštva BiH, SIPA-e i drugih institucija na području RS-a van Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodao je da je potrebno odbaciti mogućnost da bilo ko procesuira na organima BiH, a pravosuđe u RS-u izdvoji iz sistema koji sad postoji.

- RS treba odlučno da iskaže svoj put ka samostalnosti, kazao je Dodik.

Dodao je da će čekati dogovor sa drugim političkim partijama i da smatra je potrebno odlučiti o tome da predstavnici iz RS-a prestanu učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH.

Dodik je dodao da ne treba strahovati od sukoba.

- Neće biti sukoba, ljudi neka žive, tražimo samo političku podršku za odluke koje ćemo donijeti, rekao je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

komentari (0)