Dodik: "Trilateralni sastanak bi stabilizovao situaciju u BiH"

Na sastanku, ističe se, bilo je riječi o infrastrukturnim projektima poput autoputa Sarajevo – Beograd. Dodik je istakao kako je turski predsjednik Erdogan zainteresovan da dođe do pokretanja projekta i brze realizacije

BiH 15.06.2022, 11:40 15.06.2022, 14:53
Dodik: "Trilateralni sastanak bi stabilizovao situaciju u BiH"
© Twitter/Mevlut Cavusoglu

Lider bosanski Srba i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jučer se u Istanbulu sastao sa turskim šefom diplomatije Mevlutom Cavusogluom te pozvao predsjednika Republike Turkkiye Recepa Tayyipa Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku, ističe se, bilo je riječi o infrastrukturnim projektima poput autoputa Sarajevo – Beograd. Dodik je istakao kako je turski predsjednik Erdogan zainteresovan da dođe do pokretanja projekta i brze realizacije.

- Upravo u ovom trenutku i danas ranije i sutra treba da se finalizuju razgovori između srpskih i kineskih kompanija koji će zajedno da rješavaju ta pitanja na prostoru Republike Srpske i uvjeren sam da ćemo imati dobar dogovor o tome. Erdogan je veoma zainteresovan da dođe do pokretanja projekta i brze realizacije, rekao je Dodik, piše RTRS.

Navodeći da su on i Çavuşoğlu ponovo pokrenuli pitanje trilateralnog sastanka koji bi mogao biti održan uz učešće predsjednika Turske, Hrvatske i Srbije, Dodik je rekao da su ovakvim sastankom mogli bi se postići kompromisi za stvaranje stabilnije situacije u Bosni i Hercegovini. 

- Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH, nađe dodatna energija i volja da napravimo određen dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH, poručio je Dodik.

komentari (0)