Dodik u Briselu: "Ne postoji nijedan ozbiljan indikator da bi u BiH moglo doći do nasilja"

Poručio je da od Evropske unije očekuje "dodatnu stabilizaciju, razumijevanje situacije na Balkanu."

BiH 12.05.2022, 10:10
Dodik u Briselu:  "Ne postoji nijedan ozbiljan indikator da bi u BiH moglo doći do nasilja"
© AA/Printscreen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da je BiH stabilna zemlja i da ne postoji nijedan ozbiljan indikator da bi u zemlji moglo doći do nasilja. 

Dodik je uoči početka neformalne večere sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom s premijerima zemalja Zapadnog Balkana kojoj i on prisustvuje rekao da je "činjenica da je BiH stabilna i mirna i da ukrajinska kriza ne utiče ni na koji način na BiH što se tiče rata."

- To je danas veoma daleko. Imamo značajnih političkih problema u BiH. Pripremamo se za izbore u kojia nismo uspjeli da provedemo izbornu reformu, rekao je Dodik.

Dodao je da ne postoji nijedan ozbiljan indikator da bi u BiH moglo doći do nasilja.

- Sve su to propagande i trikovi. Najgodgovorniji ljudi za bezbjednost u BiH, kao što je komandant Altheae, NATO-a, koji su vršili procjene rekli su da nema nikakvih elemenata za ugrožavanje bezbjednosti, rekao je Dodik.

Dodao je da u BiH postoji osnovno nezadovoljstvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda i njihovih prava u zemlji.

- Imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika u BiH, kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN-a. Sve to pogoršava situaciju u BiH i treba učiniti napore da se održe stabilnost mir i da pokušamo kroz politički dijalog, razgovore unutar subjekata u BiH da riješimo probleme, rekao je Dodik.

Poručio je da od Evropske unije očekuje "dodatnu stabilizaciju, razumijevanje situacije na Balkanu."

komentari (0)