Doček spasilačkih timovova FUCZ i GSS Federacije BiH: Emotivni susreti sa porodicom, prijateljima, koelgama...

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Turkiye odmah nakon zemljotresa koji je odnio desetine hiljada života

BiH 19.02.2023, 16:23
Doček spasilačkih timovova FUCZ i GSS Federacije BiH: Emotivni susreti sa porodicom, prijateljima, koelgama...

Kolona vozila tima Gorske službe spašavanja (GSS) FBiH, koji su bili angažovani na traganju i spašavanju žrtava nakon razornih zemljotresa u Turkiye, stigla je u Sarajevo. 

U poslijepodnevnim satima su ih na platou preko puta Vijećnice dočekali kolege, prijatelji, porodica i sugrađani.

Nakon postrojavanja na platou preko puta Vijećnice spasioci su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast stradalim u zemljotresima u Turkiye.

Kolona će produžiti u Aziće, gdje će ih dočekati dužnosnici Vlade FBiH, kao i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, piše AA. 

Nakon prolaska kroz Sarajevo, ekipe iz drugih bh. gradova nastavljaju dalje prema svojim gradovima.

U Turkiye se od prošle sedmice nalazio veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji su djelovali kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite. 

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Turkiye odmah nakon zemljotresa koji je odnio desetine hiljada života, piše AA. 

U razornim zemljotresima na jugu Turkiye poginule su najmanje 40.642 osobe. Povrijeđeno je više od 108.000 ljudi.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

U Siriji je poginulo najmanje 5.840 ljudi.

komentari (0)