Dom naroda podržao: Zabranjuje se pušenje u javnom zatvorenom prostoru

Za prijedlog zakona glasala su 43 delegata, sedam je bilo suzdržanih i bez glasova protiv.

BiH 24.03.2022, 15:48 24.03.2022, 16:07
Dom naroda podržao: Zabranjuje se pušenje u javnom zatvorenom prostoru
© AA

 Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici podržli su Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, uvaživši prije toga amandmane delegata. 

Zakonom se zabranjuje pušenje u javnom zatvorenom prostoru, uključujući ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima su djeca. Za prijedlog zakona glasala su 43 delegata, sedam je bilo suzdržanih i bez glasova protiv.

Delegati su se najprije oglasili o amandmanima zastupnika Anera Žuljevića, iz Socijaldemokratske partije (SDP), u kojima je navedeno da se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, da su duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda, te se obrazlaže da je nesagorijevajući duhan bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja.

Usvojena su i tri amandmana Kluba Hrvata u kojima je zatraženo da se ugostiteljskim objektima u kojima se ne poslužuje hrana omogući konzumacija duhana uz vrlo jasne preduvjete za zaštitu nepušača kao i na aerodromima. Zatraženo je također da se rok za stvaranje preduvjeta za primjenu zakona u ugostiteljskim objektima, ustanovama, i aerodromima produži sa šest mjeseci na godinu.

Delegati su podržali i amandmane Žarka Vujovića, iz Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, javlja AA. 

Kako Zakon koji je danas usvojen u Domu naroda FBiH nije usvojen u tekstu koji je usvojen u Predstavničkom domu FBiH, potrebno je da se ponovo usaglasi kako bi stupio na snagu.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH je u formi prijedloga 2018. godine usvojila Vlada Federacije BiH, a u maju 2021. godine isti je usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Primarni cilj jeste zaštita zdravlja građana, naročito mladih, uključujući i djecu.

Zakonom je predviđeno da bi pušenje bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, uključujući ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima su djeca. Predviđene kazne su 100 KM za fizička lica, odnosno od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica.

Namijenjene su i kazne za odgovorne osobe u pravnom licu i iznose do 1.000 KM. Kaznom od 500 do 1.000 KM kaznit će se fizičko lice registrovano kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti.

Za određene odredbe, postoji odgoda primjene od 18 mjeseci plus šest mjeseci, što su 24 mjeseca.

Propisane novčane kazne će se početi primjenjivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona.

Bosna i Hercegovina je 2009. ratificirala okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čime se pravno obavezala da u roku od pet godina usvoji sveobuhvatne zakone koji zabranjuju pušenje na javnim mjestima, reklamiranje, promociju i sponzoriranje duhanskih proizvoda kao i obavezna grafička zdravstvena upozorenja na pakiranjima duhanskih proizvoda.

Ranije je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopćeno kako skorija istraživanja su potvrdila da pušenje još uvijek predstavlja najveći pojedinačni faktor rizika po zdravlje stanovništva Federacije BiH, a jedan od razloga je nedostatak adekvatnih zakona u oblasti kontrole duhana. Federacija BiH bilježi 44 posto stalnih pušača s preko 50 posto svakodnevno izloženih pasivnom pušenju i preko 15.000 smrti godišnje usljed bolesti koje se povezuju sa pušenjem, predstavlja vrh crne statistike ovog dijela regiona.

komentari (0)