Šef austrijske diplomacije Linhart: Jedinstvo i suverenitet BiH preduslov regionalne stabilnosti

Ističući kako Austraija i Bosna i Hercegovina imaju jake historijske i druge veze i kako ih vežu mnoge teme, Linhart je kazao da je Austrija najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu i da je danas razgovarano da se te investicije dodatno povećaju te je dodao da su dobri odnosi potvrđeni i tokom perioda pandemije COVID-19, jer je Austrija pomogla u nabavci anticovid vakcina u Bosni i Hercegovini...

BiH 15.10.2021, 13:05
Šef austrijske diplomacije Linhart: Jedinstvo i suverenitet BiH preduslov regionalne stabilnosti
© Twitter/Michael Linhart

Ministar evropskih i vanjskih poslova Republike Austrije Michael Linhart izjavio je danas u Sarajevu kako ta zemlja bezrezervno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu integracija u Evropsku uniju i kako jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine smatra preduslovom sigurnosti i stabilnosti cijele regije. 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas šefa austrijske diplomacije Linharta koji je jučer doputovao u posjetu u Sarajevu, što je njegova prva zvanična posjeta nakon što je početkom sedmice imenovan na tu funkciju.

- Odlučili smo da moja prva posjeta bude ovoj regiji i Bosni i Hercegovini, jer je Bosna i Hercegovina stvar mog srca. Poslije imenovanja postavilo se pitanje prvog putovanja u inostranstvo i odmah se mislilo na ovu regiju zbog njene važnosti, a u okviru regije je Bosna i Hercegovina zemlja koja mi je na srcu i tako je i pala odluka. Za mene ova posjeta predstavlja i znak našeg uvjerenja da bez članstva Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine Evropska unija, odnosno projekt EU nije završen. Ovo je i znak da su sigurnost i stabilnost u ovoj regiji za nas i cijelu Evropsku uniju veoma važni, kazao je Linhart.

Ističući kako Austraija i Bosna i Hercegovina imaju jake historijske i druge veze i kako ih vežu mnoge teme, Linhart je kazao da je Austrija najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu i da je danas razgovarano da se te investicije dodatno povećaju te je dodao da su dobri odnosi potvrđeni i tokom perioda pandemije COVID-19, jer je Austrija pomogla u nabavci anticovid vakcina u Bosni i Hercegovini.

Najavio je Linhart nastavak austrijske pomoći Bosni i Hercegovini.

- Austrija vidi jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine kao neizostavan preduslov za sigurnost i stabilnost cijelog regiona. Za nas je to pitanje van diskusije. Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i mi kao Evropa moramo da pružimo ruku Bosni i Hercegovini i ovom regionu. Mi kao Austrija treba da budemo partneri onih snaga koje su povezujuće i da podržavamo ono što zemlju vodi naprijed, rekao je Linhart.

Naglasivši da Austrija bezrezervno podržava integraciju Bosne i Hercegovine, Linhart je izrazio uvjerenje da je zajedništvo u projektu priključivanja Evropskoj uniji povezujući element za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

- Imao sam susrete i sa privrednicima i njihova poruka je da je za poslovanje potrebno sigurno i stabilno okruženje, kao i funkcionirajuća država, što i mi podržavamo. Konstruktivna saradnja unutar Bosne i Hercegovine potrebna je za postizanje tog cilja. Austrija, Evropska unija i Bosna i Hercegovina trebaju djelovati zajedno da bi ostvarili ciljeve koje smo postavili. Sreo sam juče i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i on ima punu podršku Austrije. Jutros sam posjetio i kontingent EUFOR-ovih snaga ALTHEA koji obavljaju izuzetno važnu ulogu, istakao je Linhart.

komentari (0)