Granični policajci BiH spriječili 2.800 nezakonitih ulazaka u zemlju

Migranti najčešće kreću u manjim skupinama i sporednim putevima pokušavaju ući u BiH...

BiH 22.06.2021, 12:12 22.06.2021, 12:28
Granični policajci BiH spriječili 2.800 nezakonitih ulazaka u zemlju
© Fena/Ilustracija

Na području Zvornika u posljednja 24 sata odvraćeno je 40 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, dok je od početka 2021. godine pripadnici Granične policije BiH, su više od 2.800 osoba spriječili u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice. Najviše je riječ o državljanima Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Maroka i drugih. 

Prema riječima glasnogovornice GPBiH Franke Vican, od početja migrantske krize u BiH, najveći pritisak evidentiran je na području postrojbi GPBiH na granici prema Republici Srbiji, naročito na mjestima djelovanja granične policije: Zvornik i Višegrad. 

- Uz upotrebu čamaca, pogotovo u ljetnom razdoblju kada je razina rijeke niska, migranti pokušavaju prijeći rijeku Drinu na više lokacija, koje su pripadnici Postrojbe granične policije Zvornik identificirali te na njima poduzimaju mjere odvraćanja migranata sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, a prema do sada zabilježenim slučajevima, migranti su nezakonito pokušavali prijeći državnu granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organiziranih kriminalnih skupina za krijumčarenje migranata, navodi Vican.

Glasnogovornica GPBiH ističe da se migranti najčešće kreću u manjim skupinama i sporednim putevima pokušavaju ući u BiH. 

- Migranti imaju dobro uvezanu komunikaciju s drugim migrantima, razmjenjujući iskustva, dajući upute za smjerove i rute kretanja, razmjenjuju mape i druge informacije, a sve s ciljem odabira podobnih putnih komunikacija i smjerova kretanja, odnosno najlakše rute kroz zemlje tranzita do zemalja Europske unije, stiče Vican za Fenu. 

Dodaje kako Granična policija BiH od samog početka migrantske krize poduzima pojačane mjere nadzora državne granice s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice. 

komentari (0)