Hapšenje osam osoba optuženih za ubistvo na desetine žena i djece i kompletnih porodica

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima

BiH 16.12.2021, 12:02
Hapšenje osam osoba optuženih za ubistvo na desetine žena i djece i kompletnih porodica
© AA

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u više gradova lišili su slobode osam osoba osumnjičenih da su kao nekadašnji zapovjednici i pripadnici VRS izvršili zločine nad bošnjačkim stanovništvo. 

- Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmtrni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga. U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA BiH i OSA BiH. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima, navodi se iz Tužilaštva BiH. 

komentari (0)