Idealna klima opet počastila BiH: Stanje s padavinama pozitivno u odnosu na ostatak Evrope

Analiza klimatologa Bakira Krajinovića za prvi kvartal ove godine

BiH 13.04.2023, 14:33 13.04.2023, 15:03
Idealna klima opet počastila BiH: Stanje s padavinama pozitivno u odnosu na ostatak Evrope
© AA

U vremenu klimatskih ekstrema i pojačanih efekata globalnog zagrijavanja, Bosna i Hercegovina još uvijek pripada onoj skupini zemalja sa gotovo idealnom klimom. To se pokazalo i u posljednjim mjerenjima i analizi padavina za prvi kvartal godine. Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović tvrdi kako je stanje sa padavina u Bosni i Hercegovini pozitivno, za razliku od ostaka Evrope.

Januar

Prvi mjesec januar je, prema prognozama, trebao biti sa manje padavina od prosjeka. Prognozirano je u centralno-planinskim predjelima Bosne i Hercegovine do 75% prosjeka, na sjeveru do 100% i krajnjem jugu do 125%. Podaci ukazuju da je bilo puno više padavina od prosjeka i to između 129% i 230%. I broj dana sa padavinama je bio veći od prosjeka od 108% do 157%.

Prognoza 0: Podaci 1

Februar

U mjesecu februaru se, prema prognozama, duž Dinarida očekivalo do 50% padavina, na sjeveru i u centralnim krajevima do 75% i na sjeveroistoku do 100%. Na jugu se očekivalo između 50% i 75% padavina u odnosu na prosjek za februar. 

Pravo stanje: prognoza je bila idealna za sjeveroistok, sjever, jugozapad i jug zemlje dok je u centralnim krajevima malo podbacila. U centralnim krajevima, posebno na planinama, bilo je između 100% i 140% padavina, na nižim predjelima od 100% do 125%. Kada govorimo o broju dana s padavinama, situacija je zanimljiva: samo na planinama broj dana sa padavinama je bio veći od prosjeka oko 125%, dok je na svim ostalim stanicama taj broj bio manji i to u rasponu od 47% do 88%. To ukazuje da je u manje dana od prosjeka bilo više padavina nego što se očekivalo.

Prognoza 1: Realnost 1

Mart

U martu su padavine prognozirale na sjeveru i sjeveroistoku više padavina od prosjeka između 100% i 150% kao i na jugu. Na prostoru centralno-planinskih predjela očekivalo se do 100% padavina. Ovaj put prognoza je bila savršena. Količine padavina savršeno odgovaraju prognoziranim. Broj dana sa padavina na jugu je bio veći od prosjeka, a tako je bilo i prognozirano.

Prognoza 1: Podaci 0

April

Prvih 10 dana aprila na jugu je bilo između 2 i 4 dana sa padavinama, dok je u Bosni bilo između 5 i 8 dana. Na zapadu, sjeveru i sjeveroistoku već palo između 50% i 70% od prosjeka, na jugu i jugozapadu palo je 12% do 20% u ostatku zemlje između 20% i 40%. Broj dana sa padavina kreće se od 20% do 60% od prosjeka.

- Zaključak bi bio da je januar izvukao situaciju kada je vodni bilans u pitanju u našoj zemlji. Februar, mart i april sa manjim količinama još nije dosegao do zabrinjavajućih razmjere kada je suša u pitanju. Broj dana sa padavinama je manji od prosjeka. Ipak, može se reći da je stanje sa padavina pozitivno u Bosni i Hercegovini za razliku od ostaka Evrope. Opet nas je priroda počastila, zaključio je Krajinović.

komentari (0)