IUS počeo sa tradicionalnim izvođenjem nastave: Studenti spremni za učionice

Rektor Internacionalnog univerziteta Sarajevo, prof. dr. Ahmet Yıldırım kazao je kako su veoma sretni da se nakon pauze od godinu i više, obrazovanje se nastavlja u učionicama...

BiH 04.10.2021, 12:39 04.10.2021, 15:14
IUS počeo sa tradicionalnim izvođenjem nastave: Studenti spremni za učionice

Internacionalni univerzitet u Sarajevu, kojeg su 2004. godine osnovali turski poduzetnici u BiH, započeo je danas sa novom školskom godinom.  Nakon godinu i nešto više, nastava na ovom univerzitetu će se održavati na tradicionalan način - u učionicama, što je u kampuse vratilo veliki broj studenata.

Rektor Internacionalnog univerziteta Sarajevo Ahmet Yıldırım, kazao je kako su veoma sretni da se nakon pauze od godinu i po, obrazovanje se nastavlja licem u lice, odnosno u učionici. 

 Yıldırım je rekao da, iako se obrazovanje na daljinu čini izvedivim, to nije vrlo učinkovit obrazovni sistem.

- Stoga  nam je obrazovanje u učionicama mnogo važnije i efikasnije kako bi ostvarili komunikaciju sa  našim učenicima. Mnogo smo sretni zbog njihovog povratka. Nadam se da ćemo ovaj period prevazići bez ikakvih neugodnih situacija ili nesreća. Sljedeći mjesec je vrlo kritičan. Ako ne osjetimo nikakav rizik od širenja, sljedeći period ćemo lakše prevazići, rekao je Yildirim.

Rektor IUS-a je naglasio kako su kao ustanova poduzeli niz mjera kako bi se osiguralo da ne dođe do problema u izvođenjima nastave i da se umanje štete i po studente.

- Preporučujemo našim učenicima da se vakcinišu. Stopa vakcinisanih je veoma visoka, pogotovo kada su u pitanju strani studenti. Također,  planiramo da uradimo kampanju za studente iz Bosne i Hercegovine. Pobrinut ćemo se da svi budu vakcinisani. Gotovo svo naše osoblje, akademsko i administrativno je vakcinisano, kazao je Yıldırım.

Navodeći da ohrabruju osoblje koje još nije vakcinisano rektor IUS-a je istakao da će za nevakcinisane tražiti rezultati testova svaki dan.

Rektor IUS-a, Ahmet Yıldırım dodao je  i kako su kao univerzitet spremni za novu školsku godinu.

- U učionice primamo određeni broj učenika. U grupama gdje ima puno studenata pravit ćemo kombinirani način nastave. Dakle, određeni broj učenika će biti u učionici a drugi dio će pratiti nastavu online. Također, planiramo da napravimo i kombinirani način u potpunosti. Možda napravimo takav sistem da se nekoliko sedmica nastava održava u učionicama, a onda sedmica ili dvije da se napravi pauza, ukoliko bude širenja virusa onda bi na taj način to mogli spriječiti. Ispred svake učionice postoje sredstva za dezinfekciju. Učenici se prije ulaska u učionicu dezinfikuju. Laboratoriji se stalno dezinficiraju. Usput, svi učenici na predavanjima moraju nositi maske. Profesori mogu skinuti maske ukoliko su dovoljno udaljeni od učenika, kako bi se ispoštovala socijalna distanca. U učionicama ili laboratorijima gdje prostor nije dovoljno velik za održavanje socijalne distance, i učenici i studenti nose maske. Osim toga, na univerzitetu se održava i praktična nastava, jer postoji prilika za održavanje praktične nastave u skladu sa svim uslovima, vidjeli ste da studenti vizuelnih umjetnosti svoje časove crtanja održavaju u teretani, zaključio je Yildirim.

komentari (0)