Izraelski premijer ukorio ambasadora u Albaniji zbog uplitanja u unutrašnja pitanja BiH

Izraelski list "Haaretz" objavio je da je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu ukorilo svog ambasadora u Albaniji, koji je odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog uplitanja u unutrašnja pitanja te balkanske zemlje

BiH 24.08.2022, 13:21 24.08.2022, 13:44
Izraelski premijer ukorio ambasadora u Albaniji zbog uplitanja u unutrašnja pitanja BiH
© AA

 Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je ukorilo svog ambasadora u Albaniji, koji je odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog uplitanja u unutrašnja pitanja te balkanske zemlje, objavio je izraelski "Haaretz". 

- Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum, koji je procurio, u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme kojem se protivi lokalna vlada i podržavaju nacionalističke stranke, piše izraelski list.

Premijer Izraela Yair Lapid, koji je i ministar vanjskih poslova, naredio je da se ambasador Noah Gal Gendler osudi nakon objavljivanja uvodnika "Haaretzaa" u kojem se njegovi postupci nazivaju “novim najnižim nivoom za izraelsku diplomatiju”.

- Po nalogu premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je izraelskog ambasadora u Albaniji i Bosni i Hercegovini zbog ponašanja u slučaju o kojem se danas govori u uvodniku 'Haaretza', navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Haaretz" podsjeća da je Memorandum ambasade u središtu kontroverze izdat kao odgovor na izborni plan koji je promovisao Ured visokog predstavnika, institucija koju podržava EU, stvorena nakon balkanskih ratova 1990-ih za održavanje mira u regionu. List navodi kako "kritičari kažu da bi predložena promjena izbornog sistema smanjila politički uticaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji."

- Ranije ovog mjeseca, bosanska ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je za 'Haaretz' da je 'teško shvatiti kako bi zvanična politika Države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini' s obzirom na to da bi 'predloženo izborno zakonodavstvo učvrstilo trenutni diskriminatorni sistem prema manjinama u Bosni, navodi list.

Izraelski list navodi da njeno mišljenje dijeli i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, koji je izjavio da je "začuđen" očiglednom pozicijom Izraela, piše AA. 

“Ovo je prvi put da Izrael zauzima poziciju u unutrašnjim bosanskohercegovačkim poslovima, ne pomažući Jevrejskoj zajednici, niti na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednoj političkoj stranci u zemlji”, rekao je Finci za "Haaretz".

komentari (0)