Komšić: Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći

BiH 12.09.2022, 16:25
Komšić: Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koju je uputio tokom ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Krajnja u Sloveniji.

Kako je izjavio predsjednik Slovenije Borut Pahor, s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni izostala je zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i država Zapadnog Balkana zbog nepremostivih razlika u stavovima.

Milanović je izjavio da su odustali od deklaracije, dodajući da ona nije usvojena, jer se Bosna i Hercegovina ne slaže s prijedlogom da se u dokumentu spomene konstitutivnost naroda u toj državi.

"Moj je prijedlog bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Meni, nama i mnogima se to čini kao minimum standarda, ali neke kolege iz BiH to nisu dali. Moja dužnost je bila da to predložim, ali to je odbijeno istog trena i to je to. Zaključili smo da na deklaraciju nećemo ni ići", rekao je Milanović, prenosi AA.

Komšić je u reakciji na takav stav predsjednika Hrvatske kazao da "Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost".

"Kolega Šefik Džaferović i ja smo zauzeli jasan stav po tome pitanju. Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno u stavu 43. presude naloženo je odbacivanje koncepta konstitutivnosti na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati činjenja genocida i etničkog čišćenja", kazao je Komšić te dodao:

"Ta presuda integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Zahvalan sam predsjedniku Pahoru koji se zalaže za to da BiH dobije kandidatski status. Iz toga i proističe njegovo razumijevanje za to da ne možemo usvajati one principe koji se kose sa presudama suda u Strazburu i Mišljenjem Evropske komisije."

Nakon sastanka, lideri procesa u zaključcima su ponovno potvrdili važnost proširenja kao važno geopolitičko pitanje. Pozvali su ka ubrzanom proces integracija u EU u skladu s dobro poznatim uslovima za članstvo.

Lideri su u trećem zaključku pozvali na davanje statusa kandidata za BiH do kraja 2022. godine kao i ukidanje viznog režima za cijeli Zapadni Balkan.

EU su pozvali da pomogne Zapadnom Balkanu u smanjivanju problema energetske krize i krize hrane. I na kraju potvrdili su svoju posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rješavanje razlika i otvorenih pitanja u regiji.

komentari (0)