Komšić nakon sastanka sa Escobarom: Ništa što se tiče promjena granica definisanih u Dejtonu neće biti prihvatljivo SAD-u

- S obzirom na to da je ocjena da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, što može obezbijediti ljudima u cijeloj regiji značajno bolji život za koji je potrebna i stabilnost, dotakli smo se i pitanja kriminala i korupcije koja hara cijelom regijom, pa i BiH, istakao je Komšić

BiH 08.11.2021, 10:38
Komšić nakon sastanka sa Escobarom: Ništa što se tiče promjena granica definisanih u Dejtonu neće biti prihvatljivo SAD-u
© AA

Sjedinjene Američke Države (SAD) stoje iza toga da Zapadni Balkan mora čim prije ući u jače integracione procese s Evropskom unijom (EU), kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom. 

Escobar je u nedjelju stigao u posjetu Bosni i Hercegovini, a danas će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

- Ništa što se tiče promjena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo SAD-u. SAD smatra da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan imperativ, ne samo za nas nego čak i za EU. Sjedinjene Američke Države stoje iza toga da Zapadni Balkan mora čim prije ući u jače integracione procese s EU-om koji će se završiti u tom slučaju integracijom cijele regije Zapadnog Balkana u EU, pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, ništa što se tiče promjena Dejtona neće biti prihvatljivo SAD-u.

- S obzirom na to da je ocjena da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, što može obezbijediti ljudima u cijeloj regiji značajno bolji život za koji je potrebna i stabilnost, dotakli smo se i pitanja kriminala i korupcije koja hara cijelom regijom, pa i BiH, istakao je Komšić.

Smatra da je u tom smislu potrebno da pravosuđe, konkretno tužilaštva, rade svoj posao onako kako nalaže zakon, ali ne gledajući koga će taj zakon "zakačiti" kada je u pitanju korupcija i kriminal.

- Za takvu vrstu pristupa uvijek ćemo imati podršku SAD-a, poručio je Komšić.

Naglasio je da nije bilo riječi o izbornom zakonu.

- Mislim da je ohrabrujuća poruka koju je gospodin Escobar rekao jeste da rata neće biti, izričito je rekao i da sve što se tiče Dejtona, s obzirom na to da je SAD potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjen, naglasio je Komšić.

Rekao je da je to njemu više nego jasna poruka.

- Da li ima dovoljno budala u BiH i regiji, svi smo se uvjerili da ima. Takve poruke treba cijeniti. Samo lud čovjek može ići za tim da ugrozi mir nakon svega što smo prošli, izjavio je Komšić.

On smatra da NATO i EU, "bez obzira na naša trenutna razočarenja, ne smiju biti osnov da odustanemo iz toga".

Dodao je da Escobar sa njim nije razgovarao o sankcijama, javlja AA. 

komentari (0)