Komšić o nametanju izbornog zakona: "To je dalja podjela BiH"

Prema njegovim riječima konstitutivni narod koji ima manje od tri posto stanovništva u određenom kantonu oduzimaju se politička prava da bude i on zastupljen u tom "nesretnom Domu naroda".

BiH 20.07.2022, 12:15 20.07.2022, 12:19
Komšić o nametanju izbornog zakona: "To je dalja podjela BiH"
© AA

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući najave da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene izbornog zakona rekao je da ne može sa sigurnošću reći u kom pravcu ide ta inicijativa. 

- Ne znam šta će uraditi gospodin Schmidt, ali ono što sam do sada imao prilike da čujem, a ja nisam vidio nikakav papir, i u konsultacijama koje je imao moj kabinet jučer sa OHR-om nisu nam nikakvi prijedlozi dostavljeni odnosno da mogu reći sa sigurnošću u kojem pravcu ide ta inicijativa,  izjavio je Komšić.

Komšić je u Prijedoru gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 16 prijedorskih žrtava ubijenih prije 30 godina, a rekao je i da je ”možda u pitanju dalja podjela BiH”, piše AA. 

- Ako ćemo suditi na osnovu onoga što je bilo u medijima i onoga što se pojavljuje u medijima, to je podilaženje ovim politikama o kojima smo govorili. To je dalja podjela Bosne i Hercegovine po etničkom osnovu, to je dalja diskriminacija građana u Federaciji pogotovo u pojedinim dijelovima, kantonima kako su oni to zamislili da računaju, rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima konstitutivnom narod koji ima manje od tri posto stanovništva u određenom kantonu oduzimaju se politička prava da bude i on zastupljen u tom "nesretnom Domu naroda".

- Ne znam više kako da ga nazovem. Poštujući naravno Ustav u ovoj situaciji moram reći nesretnom Domu naroda, oko kojeg se očigledno vodi ljuta bitka od strane nasljednika ovih politika zbog kojih smo i danas ovdje, izjavio je Komšić.

komentari (0)