Komšić o predmetu Dobrovoljačka: "Pokrenuti postupak je potpuna lakrdija i sramota"

" Po nalogu režima u Beogradu, a putem korumpiranog i politički pristrasnog pravosuđa, nastoji se poništiti činjenica srbijanske agresije, pri čemu će se napadači na Republiku Bosnu i Hercegovinu prikazati kao žrtve a branioci Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao zločinci, kazao je Komšić.

BiH 28.04.2022, 14:47
Komšić o predmetu Dobrovoljačka: "Pokrenuti postupak je potpuna lakrdija i sramota"
© AA


Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je kako se ponovnim pokretanjem procesa u slučaju "Dobrovoljačka", putem montiranih optužnica, pokušava u potpunosti izmijeniti karakter oružanog sukoba u BiH. 

- Po nalogu režima u Beogradu, a putem korumpiranog i politički pristrasnog pravosuđa, nastoji se poništiti činjenica srbijanske agresije, pri čemu će se napadači na Republiku Bosnu i Hercegovinu prikazati kao žrtve a branioci Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao zločinci, što ipak ne čudi, jer se radi o cjelovitom pokušaju revizije koji se odvija kroz mnoge društvene aspekte, pa stoga nije čudo ni što se odvija kroz otuđene dijelove Tužilaštva BiH, istakao je Komšić. 
Također je dodao da se to dešava preko "istog onog Tužilaštva BiH koje danas ne bi ni postojalo kao ni pravosudne karijere mnogih u njemu, da pripadnici MUP-a i TO RBiH, nisu 3.maja 1992. odbranili državu i njene i institucije, pa i pravo na postojanje ovakvog Tužilaštva BiH".


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrenuti postupak smatra potpunom "lakrdijom i sramotom".
- Prema stavu koji je utvrdio i Haški sud, kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila je legitimna vojna meta. Tu je stvar jasna i nema potreba za bilo kakvim procesom onima koji su na legalan i legitiman način djelovali, u cilju odbrane države. Neka se Tužilaštvo BiH pozbavi snajperistima i ostalim zločincima koji sa brda pobili preko jedanaest hiljada građana Sarajeva, kazao je Komšić. 
Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je jučer optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine. 
Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška. 

 Optuženi se terete, ističe se u saopćenju Tužilaštva BiH, da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekivali i izvršili napad na nebranjenu mještovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a. Također, ističe se u saopštenju," nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina". 
 

komentari (0)