Komšić: Sarajevo jeste većinsko muslimansko ali istovremeno i multietnički kosmopolitski grad

- S obzirom na to da Schmidt kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza, kazao je Komšić

BiH 06.09.2021, 14:55 06.09.2021, 15:13
Komšić: Sarajevo jeste većinsko muslimansko ali istovremeno i multietnički kosmopolitski grad
© AA

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine reagovao je na izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Komšić je istakao kako je izjava Schmidta o Sarajevu nejasna.

- Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovištvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem. Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kosmopolitski grad, rekao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva kazao je kako je upravo zbog te činjenice Sarajevo ubijano i razarano.

- U Drugom svjetskom ratu od strane nacista a u posljednjem od Vojske RS-a. Ali je i branjeno i odbranjeno uz velike žrtve njegovih građana, i ne samo Bošnjaka, nego svih onih koji Bosnu i Hercegovinu nose na srcu. I pored svega toga Sarajevo je multietnički, kosmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira ko u njemu činio etničku većinu. U to vjerujem kao i svi moji sugrađani, istakao je Komšić.

Komšić je, osim izjave o Sarajevu, dotakao se i izjave o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. Za Radiosarajevo.ba, Komšić je rekao kako je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona, „negiranje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava“.

- ...Jer ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj ko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone a ne da prošire etničku diskriminaciju. Očito je da će gospodinu Schmidtu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna sa dejtonskim ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u konačnici uvidio sve detalje i kompleksnost tematike, rekao je Komšić za Radiosarajevo.ba, te zaključio: "S obzirom na to da Schmidt kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza".

Podsjetimo, Christian Schmidt je na konferenciji u Njemačkoj a na kojoj se govorilo i o izborima u Bosni i Hercegovini istakao kako je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, hrvatski predstavnik ali da su ga birali Bošnjaci. 

komentari (0)