Konaković u Potočarima: Negiranje genocida je jedan od najvećih problema civilizacije

- Negiranje genocida je svakako jedan od najvećih problema civilizacije svjetske, evropske, a posebno bosanskohercegovačke, kazao je, između ostalog, Konaković.

BiH 11.07.2023, 10:04 12.07.2023, 15:16
Konaković u Potočarima: Negiranje genocida je jedan od najvećih problema civilizacije
© Facebook/Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković poručio je danas u Potočarima da je negiranje genocida svakako jedan od najvećih problema civilizacije svjetske, evropske, a posebno bosanskohercegovačke. 

"Danas ću se zadržati samo na komentarima vezanim za ovaj potresni, teški, za sve nas bolni događaj iz godine u godinu. O politikama ćemo govoriti kada prođe Srebrenica. Negiranje genocida je svakako jedan od najvećih problema civilizacije svjetske, evropske, a posebno bosanskohercegovačke. Ne shvatam ljude koji mogu odgajati svoju djecu na način da im govore da neko ko može strijeljati malo dijete, pucati u trudnu ženu, može biti uzor ili heroj", istakao je Konaković.

Dodao je da "nama to šalje poruku koliko budni i trezveni trebamo biti jer politike koje su nalogodavci ovakvih strašnih zločina genocida još uvijek žive i još uvijek su vrlo aktivni".

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Među 30 osoba koje će pronaći svoj smiraj ove godine nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine, piše AA. 

Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

komentari (0)