Krišto nakon sastanka sa Stoltenbergom: Saradnja sa NATO-om prilika za unapređenje sigurnosti

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH zahvalila generalnom sekretaru NATO-a na odobrenom paketu pomoći koji su pružili institucijama i vlastima BiH radi jačanja odbrambenih kapaciteta

BiH 20.11.2023, 10:01 21.11.2023, 09:24
Krišto nakon sastanka sa Stoltenbergom: Saradnja sa NATO-om prilika za unapređenje sigurnosti
© AA

Mi ćemo i dalje u Bosni i Hercegovini aktivno raditi na postizanju konsenzusa oko svih pitanja kada je u pitanju suradnja BiH i NATO-a, to je naša obveza, a i sve ono što imamo i čemu težimo jeste osiguranje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH, a i u cijeloj regiji, izjavila je danas predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto,.

Krišto je u ponedjeljak ujutro u Sarajevu dočekala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka delegacija BiH i NATO-a, Krišto i Stoltenberg su održali konferenciju za medije na kojoj je Krišto istakla da je sastanak bio produktivan i konstruktivan, te da su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa za saradnju BiH i NATO-a, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

Saradnja s NATO-om odgovor na sve izazove

"Želim kazati da suradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta kroz sudjelovanje u mirovnih misijama gdje unpređujemo sposobnost naših Oružanih snaga. Istaknuću da upravo ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove, uključujući terorizam, organizirani kriminal i druge prijetnje koje postoje, ne samo u BiH nego i u čitavom svijetu", rekla je Krišto.

Naglasila je da saradnja vodi modernizaciji institucija i procesa u BiH jer uspostavljanje standarda koji su u skladu sa NATO-om zahtijeva provođenje reformi, ne samo u vojnom nego i u širem društvenom kontekstu.

"Želim naglasiti da je BiH zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u MAP-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od strane NATO-a da BiH može postati članica NATO-a i da partnerstvo i potencijal da transformira BiH, da joj pruži priliku da se integrira u evropske strukture što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet same zemlje", rekla je Krišto.

Naglasila je da su ovo teme od izuzetne važnosti za sve u BiH, te da bi o tome govorili potrebno je postići politički konsenzus i poštovati Ustav BiH, ustavnu strukturu i nadležnosti i kroz dijalog i međusobno uvažavanje doći do stavova koji su važni za BiH kad je u pitanju saradnja sa NATO-om.

Zahvalila je Stoltenbergu na odobrenom paketu pomoći koji su pružili institucijama i vlastima BiH radi jačanja odbrambenih kapaciteta.

"Radi se projektu potpore i podrške između 48 i 53 miliona eura, odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Radi se o tome da se projekti mogu implementirati u narednih pet godina", rekla je ona.

Dodala je da će, uz sve što NATO pruža BiH, nastaviti raditi na poboljšanju saradnje što u ovom slučaju podrazumijeva izradu Programa reformi za 2023 jer je to nešto što obavezuje BiH i što je prvi zadatak otkako se konstituisala Komisija za saradnju sa NATO-om.

Balkanska turneja

Stoltenberg je sinoć stigao u Sarajevo u okviru četverodnevne balkansku turneje tokom koje će osim BiH, posjetiti Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju od 19. do 22 novembra.

Iz NATO-a je najavljeno da će se generalni sekretar sastati i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, kao i da je predviđen obilazak NATO štaba u Sarajevu gdje će Stoltenberg održati sastanak s rukovodstvom.

Nakon toga putuje na Kosovo gdje će se sastati s predsjednicom Vjosom Osmani-Sandriu i premijerom Albinom Kurtijem. Kako je saopćeno iz NATO-a, Stoltenberg će na Kosovu posjetiti NATO-ov KFOR kamp Nothing Hill i sastati se s komandantom general-majorom Ozkanom Ulutasom i obratiti se vojnicima. Predviđen je i sastanak s vođom NATO savjetodavnog tima.

Generalni sekretar NATO-a će sutra boraviti u Beogradu odakle će otputovati u Skoplje.

Stoltenberg će potom učestvovati na sastanku s liderima zemalja regije koje su članice NATO saveza, na koji su pozvani premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije Robert Golob.

komentari (0)