Livanjsko selo Stupe proglašeno najljepšim selom Bosne i Hercegovine

Prema obrazloženju Udruženja - Stupe su ispunile sve kriterije za sticanje titule najljepšeg sela

BiH 19.01.2024, 10:40 19.01.2024, 11:08
Livanjsko selo Stupe proglašeno najljepšim selom Bosne i Hercegovine
© Screenshot

Grad Livno potpisao je sporazum o razumijevanju s Udruženjem za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini Alterural, a livanjsko selo Stupe dobilo je status najljepšeg sela BiH.

Udruženje, koje je i nosilac projekta "Najljepša sela Bosne i Hercegovine", je među 15 sela odabralo livanjsko selo Stupe dodijelivši mu status "Najljepše sela Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Grada Livna.

Prema obrazloženju Udruženja - Stupe su ispunile sve kriterije za sticanje titule najljepšeg sela.

Odluku je donijela Komisija za kvalitet koju čine stručnjaci iz područja arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine.

Potpisivanjem sporazumam, strane su preuzele i obaveze, a zajednička opredijeljenost je promovisanje, razvijanje i očuvanje autentičnosti Stupa.

Zajednički će djelovati na promovisanju turističkih potencijala najljepših sela BiH na domaćem i međunarodnom tržištu, očuvanju lokalne prirode, kulturne i nematerijalne baštine, potaknuti obrazovanje pružatelja usluga, organizovati događaje i promocije radi povećanja svijesti o oznaci "Najljepša sela u BiH", raditi na privlačenju turista, te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.

Stupe se nalaze u blizini Livna. Jedno je od rijetkih sela u kojima se broj stanovnika zadnjih godina povećavao, a mladi se vraćali. Tamošnji stanovnici selo nazivaju rajskom oazom ističući da je privilegija živjeti na takvom mjestu. Okruženje je potpuno prirodno, a mještani su opredjeljeni da promovišu zdrav način života. Uređuju i ukrašavaju selo, žive od uzgoja životinja, siju žito, njeguju voćnjake i druge kulture.

komentari (0)