banner17

banner18

Mađarska predsjednica: "Mađarska podržava članstvo BiH u Europskoj uniji"

Navodeći da je važno da se Mađarska ozbiljno interesuje za region Zapadnog Balkana, Cvijanović je rekla da je ekonomska saradnja dvije zemlje jako dobra

BiH 24.01.2023, 12:01 24.01.2023, 12:46
Mađarska predsjednica: "Mađarska podržava članstvo BiH u Europskoj uniji"
© Predsjedništvo BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, na poziv predsjednice Mađarske Katalin Novak, boravila je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

Mađarska predsjednica Katalin Novak tom prilikom je istaknula da njena zemlja podržava članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. 

Napominjući da je Mađarska najbolji prijatelj zemalja Zapadnog Balkana, Novak je rekla da je zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina u decembru 2022. godine dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU te da se taj proces treba nastaviti bez usporavanja.

Navodeći da se zemlje Zapadnog Balkana uvijek mogu osloniti na Mađarsku, Novak je kazala: "Cilj Mađarske je da ubrza proces članstva Bosne i Hercegovine u EU i da što prije postane punopravna članica. Trebamo Bosnu i Hercegovinu unutar EU."

Novak je navela da je na sastanku bilo riječi i o rusko-ukrajinskom ratu, da i njegova zemlja i BiH osuđuju agresiju Rusije i podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Željka Cvijanović je na sastanku pojasnila da Mađarska ima ulogu mosta između njene zemlje i zemalja Zapadnog Balkana i EU, te da zauzima stav koji razumije zemlje Zapadnog Balkana.

Navodeći da je važno da se Mađarska ozbiljno interesuje za region Zapadnog Balkana, Cvijanović je rekla da je ekonomska saradnja dvije zemlje jako dobra.

Cvijanović je, također, naglasila da EU treba zauzeti racionalniji stav prema zapadnom Balkanu.

komentari (0)