Metalci protestima traže rješavanje šest zahtjeva o poboljšanju statusa

Vladi Federacije BiH žele uputiti šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao

BiH 01.05.2022, 13:36
Metalci protestima traže rješavanje šest zahtjeva o poboljšanju statusa

Oko 200 radnika prisustvovalo je protestnom skupu u Sarajevu u organizaciji Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine.

U prijepodnevnim satima su se okupili na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, a nakon toga su šetali do zgrade Vlade FBiH. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Spasimo Zrak", "Padaj silo i nepravdo", "Stop neodgovornim vladama".

Vladi FBiH žele uputiti šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez rekao je da današnjem skupu prisustvuje oko 200 ljudi.

"Naša poruka je da Vlada konačno sjedne sa nama, da razgovara i pregovara oko najniže plate i realizacije svih zahtjeva koje smo im dostavili. Ovdje su predstavnici 21 firme iz Federacije BiH iz metalne industrije", kazao je Melez.

Jedan od glavnih zahtjeva je usvajanje mjera i radnji za očuvanje hiljadu radnih mjesta u tri preduzeća, piše AA. 

"Hitno i bez odlaganja izvršiti usklađivanje najniže plate sa rastom inflacije u skladu sa podacima Federalnog zavoda za statistiku. Hitno i bez odlaganja usvojiti mjere i radnje na očuvanju hiljadu radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a naročito Binas, Volkswagen i Zrak. Hitno i bez odlaganja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta. Hitno i bez odlaganja utvrđivanje Zakona o najnižoj plati u Federaciji BiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate", navedeno je, između ostalog, u zahtjevima.

komentari (0)