Ministar Akar održao konferenciju na IUS-u: Kriza u vezi s političkim blokadama u BiH mora biti okončana što prije 

Političko jedinstvo i stabilnost Bosne i Hercegovine su izuzetno važni, smatra Akar, ne samo za regiju, nego i za cijeli svijet

BiH 27.12.2021, 19:15 27.12.2021, 19:40
Ministar Akar održao konferenciju na IUS-u:  Kriza u vezi s političkim blokadama u BiH mora biti okončana što prije 

 Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar poručio je na današnjoj konferenciji, održanoj na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, da kriza u vezi s političkim blokadama u Bosni i Hercegovini mora biti okončana što prije. 

Odnose Bosne i Hercegovine i Turske Akar je ocijenio prijateljskim i bratskim.

- Naše zemlje imaju posebne odnose bazirane na prijateljstvu, dijelimo zajedničke historijske i kulturne vrijednosti. Naša saradnja jača na svakom polju, uključujući trgovinu, obrazovanje, zdravstvo i odbranu. Ovi odnosi se razvijaju svakodnevno, rekao je Akar i nastavio: "Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti cijelog Balkana i uvijek ima konstruktivnu ulogu. Svjesni smo strateške važnosti Bosne i Hercegovine na Balkanu. To znam i iz ličnog iskustva, jer sam služio kao komandant pri turskim snagama u ovoj zemlji".

Političko jedinstvo i stabilnost Bosne i Hercegovine su izuzetno važni, smatra Akar, ne samo za regiju, nego i za cijeli svijet.

Naglasio je značaj nastavka euroatlanskih integracija kao i značaj napretka u svakom smislu te dobrosusjedskih odnosa na Balkanu.

- Danas svjedočimo krizi u vezi s političkom blokadom u Bosni i Hercegovini. Ta situacija mora biti okončana što prije. Izjave koje pozivaju na urušavanje Oružanih snaga BiH kao i separatističke izjave moraju takođe prestati. Ukoliko su sve strane voljne, Turska je spremna na posredovanje, kao što je ranije rekao i naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan, rekao je Akar.

Možemo, kako je rekao, izgraditi bolje i prosperitetnije društvo kroz obrazovanje.

- Balkan generalno i BiH posebno imaju specijalno mjesto u našim srcima i mislima, a Turska posebnu pažnju posvećuje miru i stabilnosti prijateljskih i bratskih zemalja. Turska će uraditi sve da podrži Bosnu i Hercegovinu, kazao je turski ministar i dodao: "Neka budućnost BiH bude svijetla, a mladi ljudi imaju vitalnu ulogu u budućnosti ove zemlje. Da bismo gradili budućnost na ispravnim temeljima, moramo veoma dobro poznavati prošlost".

Turska, kako je rekao, nastavlja proaktivnu politiku da bi nadvladala izazove vođena stavom da je svijet veći od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao i s vjerovanjem da je pravedniji i bolji svijet moguć.

Podsjetio je i na ilegalno vraćanje migranata grčke strane dok Turska nosi najveći teret migrantske krize te poručio kako i susjedna Grčka treba da se uzdrži od agresivne retorike i djela.

Konferenciji je prisustvovao ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasan Topaloglu te rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim, piše AA. 

komentari (0)