Ministar Hurtić posjetio KCUS nakon novog napada na povratnika i pozvao na pooštravanje kazne za počinitelje

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje se na liječenju nalazi pretučen povratnik iz Višegrada Bahrudin Gušo

BiH 02.02.2024, 11:29 05.02.2024, 15:29
Ministar Hurtić posjetio KCUS nakon novog napada na povratnika i pozvao na pooštravanje kazne za počinitelje
© AA

 Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje se na liječenju nalazi pretučen povratnik iz Višegrada Bahrudin Gušo.

Hurtić je održao sastanak s rukovodstvom KCUS-a, međutim posjeta povratniku iz Višegrada nije bila dozvoljena zbog situacije u kojoj se nalazi.

"Posjetio sam direktora i nadležne doktore. Dobio sam informaciju da mu je bolje i da od udaraca ima hematome te da će u par dana vjerovatno izaći iz bolnice", rekao je Hurtić nakon posjete KCUS-u.

Dodao je da je ovo još jedan u nizu maltretiranja i napada na povratnike u BiH te je pozvao ministra sigurnosti BiH i entitetske ministre da ih obiđu i razgovaraju sa povratnicima.

"Da im daju sigurnost da će država stati iza njih. Kontinuirano, od porodice Memišević pričamo o ovim stvarima već godinu dana. Pričamo o femicidu od rahmetli Nizame (Hećimović op.a.) i ja uporno govorim: ko je sljedeći? Žalosno je što obilazimo i od ovog pravimo samo atrakcije", rekao je Hurtić.

Istakao je da kao ministar za ljudska prava i izbjeglice može samo dati deklarativnu podršku povratnicima i obići ih, te da smatra kako kazne za napad na povratnike treba pooštriti, piše AA. 

"Bio bih najsretniji kad bi svi koji su to uradili dobili po deset godina zatvora, da svaki sljedeći koji pokuša to da uradi razmisli da može dobiti deset godina zatvora bez obzira na ime i prezime. Imam informacija da je u ovom slučaju uhapšena jedna osoba, ali bojim se da će opet biti puštena", rekao je Hurtić, pozivajući ministra pravde Davora Bunozu na uvođenje maksimalnih kazni za ova krivična djela.

U Višegradu je u utorak, 30. januara, u večernjim satima pretučen bošnjački povratnik u naselje Drinsko Bahrudin Gušo.

Incident se desio na lokalitetu u blizini Bikavca, a u napadu na muškarca učestvovale su najmanje dvije osobe. Pretučeni muškarac je zbog težine zadobivenih povreda prvo prebačen u Goražde, da bi poslije bio transportovan za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Policijski službenici su 31. januara 2024. godine identifikovali i pronašli osobu M. S. iz Višegrada nad kojim je u službenim prostorijama Policijske stanice Višegrad izvršena kriminalistička obrada. O događaju je obaviješten i dežurni tužilac, saopštili su iz Policijske uprave Foča.

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), izjavio je u četvrtak, reagujući na napad u Višegradu, da "dehumanizacija Bošnjaka u RS-u traje od samog početka procesa povratka, a izraženija je zadnjih desetak godina kroz intenziviranu sveopštu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka."

Tokom prošle godine povratnici u Višegrad su bili meta još jednog napada, kada su supružnici Fadil i Ajša Memišević teško pretučeni i opljačkani u vlastitom domu u Omeragićima.

komentari (0)