Mjesec i po do zabrane pušenja u svim zatvorenim objektima FBiH

Pušenje će od tog dana biti zabranjeno svim fizičkim licima, dok će ugostiteljski objekti imati još šest mjeseci vremena prilagodbe prije sankcionisanja

BiH 10.04.2023, 14:27 11.04.2023, 12:46
Mjesec i po do zabrane pušenja u svim zatvorenim objektima FBiH
© AA

Još mjesec i po dana ostalo je do zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim objektima u Federaciji BiH počevši od 20. maja. Tog dana počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH koji je izglasan u martu 2022. godine.

Pušenje će od tog dana biti zabranjeno svim fizičkim licima, dok će ugostiteljski objekti imati još šest mjeseci vremena prilagodbe prije sankcionisanja (novembar 2023.).

Primjenu zakona nadzirat će Federalna uprava za inspekcijske poslove.

- Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene zakona, navodi se u zakonu.

Zakon se odnosi na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.

Kako se navodi u zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića...) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu kao i privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane stoga će pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju. Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima i to u posebnom prostoru.

Inače, prema istraživanjima, trećina stanovnika Bosne i Hercegovine puši. Milion pušača je samo u 2022.  u budžet uplatilo 936 miliona KM akciza na duhan i duhanske proizvode.

komentari (0)