Mostar: Obilježavanje 28. godišnjice deblokade grada na Neretvi

BiH 30.06.2021, 14:07 30.06.2021, 14:13
Mostar: Obilježavanje 28. godišnjice deblokade grada na Neretvi
© AA

Uz prisustvo brojnih uglednih gostiju iz političkog, kulturnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine i Grada Mostara, na više lokacija obilježena je 28. godišnjica deblokade grada na Neretvi, javlja AA.

Riječ je o slavnoj vojnoj akciji koju su izveli pripadnici Armije RBiH na današnji dan 1993, a kojom je dio Mostara pripojen ostatku slobodne teritorije Bosne i Hercegovine, uspostavivši pritom i putnu komunikaciju sa Sarajevom. Ključne bitke vodile su se u Bijelom Polju i u Sjevernom logoru.

-Tradicionalno se prisjećamo deblokade i svih heroja koji su odbranili Mostar. Nažalost i u toj akciji smo ostali bez određenog broja saboraca, rekao je za Anadolu Agency predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Mostara Sead Salčin.

Kaže i kako se do danas politika takozvane Herceg-Bosne u potpunosti ogolila.

-Danas je lakše dokazati mnogo toga. Imamo pravosnažne presude Međunarodnog suda u Haagu, dok se istovremeno zločinci koji su ubijali, protjerivali, silovali ili sve to naručivali, nažalost, u dijelu stanovništva i danas slave. Zamislite kako bi nam danas bilo uz sve te narative, da kojim slučajem tog 30. juna 1993. nismo uspjeli, zapitao se Salčin.

Tokom deblokade poginuo je i slavni komandant – brigadni general Midhad Hujdur – Hujka. Njega je kasnije naslijedio Semir Drljević – Lovac.

- Kako starimo, sve je teže dolaziti ovdje i prisjećati se. Ali se moramo sjećati. To je bila ključna bitka za opstanak. Sami smo se organizovali, sami se izborili. Nažalost, poginuli su najbolji među nama. Da su oni preživjeli siguran sam da bi naš grad danas i u političkom smislu drugačije izgledao, rekao je Drljević.

Prisjetio se na mjestu bitke tog slavnog dana.

-Danas Sjeverni logor izgleda drugačije u odnosu na ono vrijeme. To je 1993. bila tvrđava okružena debelim zidovima visokim četiri metra. Uspjeli smo, ali žalimo za poginulim saborcima. Sa posebnim poštovanjem ih se prisjećamo, rekao je Drljević.

Program obilježavanja nastavlja se maršom od Sjevernog logora preko brda Kandiljan do Vrapčića – putem kojim su prošli vojnici koji su iz Mostara išli u Bijelo Polje kao pojačanje, a biće okončan posjetom Šehidskom turbetu u Bijelom Polju i kasnijim prigodnim programom na igralištu kod Osnovne škole.

komentari (0)