Nana Fata Orlović neće moći obaviti hadž ove godine

S tim u vezi, uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Usameubin Dahiluel-Ahmediju

BiH 03.06.2022, 13:34 06.06.2022, 12:32
Nana Fata Orlović neće moći obaviti hadž ove godine
© AA

 Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA). 

Orlović je imala namjeru da obavi hadž, međutim, nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob na 65 godina starosti, što je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža.

S tim u vezi, uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Usameubin Dahiluel-Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž.

Ambasador Kraljevine je reisul-ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem te da je obaviješten da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

Kazali su, kako navodi u svom današnjem dopisu, da ta odluka ima "za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stoga što se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije koronavirusa".

- Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, no nadamo se da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od njih, javili su iz Kabineta reisul-uleme.

Borba Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije, a završena je u ljeto 2021. godine, piše AA. 

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

komentari (0)