Novinari najznačajnijih medijskih kuća iz Turske u posjeti Sarajevu

Grupa od deset novinara će naredna četiri dana najprije obići znamenitosti grada Sarajeva, Baščaršiju, mezarje Kovači, Žutu tabiju, Trebević, Tunel spasa, a u drugom dijelu posjete boravit će na olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici, gdje će biti upoznati sa zimskom turističkom ponudom koju nudi Sarajevo.

BiH 26.12.2021, 11:03 26.12.2021, 11:15
Novinari najznačajnijih medijskih kuća iz Turske u posjeti Sarajevu
© AA

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) organizovana je posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za predstavnike nekoliko najznačajnijih medijskih kuća iz Turske. 

Riječ je o prvom "Fam tripu" za predstavnike turskih medija koji organizuje Turistička zajednica KS, a u Sarajevo su danas doputovali novinari Turske radio-televizijske (TRT), lista “Yeni Safak”, te tri novinske agencije, Anadolu Agency (AA), agencija Demiroren (DHA) i agencija Ihlas (IHA).

Grupa od deset novinara će naredna četiri dana najprije obići znamenitosti grada Sarajeva, Baščaršiju, mezarje Kovači, Žutu tabiju, Trebević, Tunel spasa, a u drugom dijelu posjete boravit će na olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici, gdje će biti upoznati sa zimskom turističkom ponudom koju nudi Sarajevo.

Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma u Turističkoj zajednici KS-a, kazao je u razgovoru za AA kako zapravo prvi put organizuju putovanje za predstavnike medija (fam trip) iz Turske.

- To smo svrsishodno uradili upravo pred Novu godinu kako bismo kroz medije u Turskoj pokazali šta Sarajevo i okolina Sarajeva nudi u zimskom periodu. Sad u ovom vremenu pandemije i svih ovih epidemioloških uslova nudimo puno toga. Novinari koji su došli su predstavnici značajnijih medijskih agencija, oni će biti upoznati s ponudom u gradu ali i oko grada, na planinama kojima je Sarajevo okruženo. Sigurni smo da će turskim građanima to biti zanimljivo i nadamo se da će priliv turskih turista u narednom periodu biti veliki, istakao je Čaluk.

Podsjetio je također kako su turisti iz Turske uvijek bili najbrojniji posjetitelji u Sarajevu, no pandemija je sve to pomalo poremetila. Dodao je kako je epidemiološka situacija u Sarajevu još uvijek pogodna.

- Nadamo se da će turski građani doći i posjetiti Sarajevo, kako grad tako i planine koje okružuju Sarajevo, i da će uživati u našem gradu, zaključio je Čaluk.

Jedna od novinara koji su doputovali u Sarajevo je Berna Kocabas, uposlenica novinske agencije Demiroren (DHA). Berna je porijeklom Bošnjakinja, čiji su roditelji iz Novog Pazara 60-godina odselili u Tursku. Kako veoma dobro govori bosanski, naš razgovor obavili smo upravo na bosanskom jeziku.

Ističe kako je prvi put u posjeti Sarajevu, te kako je veoma uzbuđena.

- Veoma nam je drago što ćemo imati priliku obići historijske znamenitosti Sarajeva, kao i najvažnije turističke destinacije. Veoma sam uzbuđena jer sam prvi put u Sarajevu, prvi put ću skijati na Bjelašnici, kazala je Kocabas.

Naglasila je kako turskim građanima žele prenijeti sve ljepote i ono što nudi Sarajevo, odnosno Bosna i Hercegovina, naročito kada je riječ o zimskom turizmu. Kocabas je dodala kako je cijeli Balkan lijep tokom svih godišnjih doba, ali kako misli da Bosna ipak ima nešto posebno.

- Bosna ima nekako drugačiju atmosferu, kazala je Kocabas.

Dodala je kako se u Sarajevu osjeća kao kod kuće, kako je mnogo čitala, učila, ali i od roditelja slušala kroz kakve patnje je prošlo Sarajevo i BiH, te kako ju je to jako pogodilo.

- Zbog toga sam uvijek imala želju da obiđem ovaj grad, osjećam se kao kod svoje kuće, zaključila je Kocabas.

komentari (0)