Plenković u posjeti BiH: Zbrinjavanje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori odgođeno do 2028.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto poručio da je najvažnija poruka njegove posjete Sarajevu podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine

BiH 19.10.2023, 15:55 23.10.2023, 13:18
Plenković u posjeti BiH: Zbrinjavanje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori odgođeno do 2028.
© AA

 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje se susreo sa predsjedavajućom Vijeća BiH Borjanom Krišto, javlja Anadolu.

Plenković je nakon sastanka sa predsjedavajućom Krišto poručio da je najvažnija poruka njegove posjete Sarajevu podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine te da je plan da se na Trgovskoj gori, u blizini granice s BiH, zbrinjava nuklearni otpad odgođen do 2028. godine.

Hrvatski premijer naglasio je da se proces proširenja Evropske unije (EU) trenutno nalazi u ključnoj fazi nakon ruske agresije na Ukrajinu.

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je proces proširenja. U tom kontekstu napori Bosne i Hercegovine nakon prošlogodišnjeg sticanja kandidata za članstvo i postavljenih osam kriterija plus jedan, a to je ustavna i izborna reforma, su vodič za evropski put. Zato bih želio ohrabriti Vijeće ministara BiH i Parlament BiH da učine napore i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već skoro godinu dana. Ako se to dogodi, svima nama, prijateljima BiH, bit će lakše zagovarati donošenje pozitivnih odluka o Bosni i Hercegovini nego ako se ne donesu", kazao je Plenković.

Istakao je da je sada taj momenat jer Evropska unija sljedeće godine ide u izbore i nije moguće očekivati fokus na drugim temama osim kriznih.

Tokom obraćanja se osvrnuo i na ekonomsku saradnju Bosne i Hercegovine i Hrvatske, piše AA. 

"Htio sam kazati da naši ekonomski odnosi itekako napreduju. Mi smo u prvih šest mjeseci ove godine dosegnuli dvije milijarde eura gospodarske razmjene. Prošle godine smo došli do skoro četiri milijarde što znači da će ova godina biti tako uspješna i to pokazuje međusobnu upućenost i snažne ekonomske veze dvije zemlje i brojnih gospodarskih subjekata koji plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Hrvatske, odnosno BiH. Mi se veselimo da brojni gospodarski subjekti iz BiH sve više izvoze u Hrvatsku što je jako dobro i da se postepeno jedan određeni disbalans koji je bio u trgovinskoj razmjeni sada stavlja u jedan realan kontekst", rekao je Plenković.

Naglasio je također da Hrvatska želi unaprijediti saradnju na polju suzbijanja nezakonitih migracija, dodajući da Zagreb želi sa BiH još snažniju saradnju policija, kontrolu granice, bolju saradnju u području readmisije i sklapanje sporazuma BiH sa Frontexom.

Dotakao se i pitanja Trgovske gore, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje je Hrvatska planirala napraviti odlagalište nuklearnog otpada.

"Jedna od tema bila je zbrinjavanje nuklearnog, i to niskog i slabo radioaktivnog otpada. Od zadnjeg susreta, zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u junu ove godine, održali smo sastanak međudržavne komisije između Hrvatske i Slovenije i dogovorili da postojeći sistem zbrinjavanja u okviru same nuklearke Krško, ostane na snazi do iza 2028, čime relaksiramo ovu temu. Nastavit ćemo razgovore sa Slovenijom i BiH", pojasnio je Plenković.

Istakao je da je na današnjem sastanku razgovarano i o sigurnosnim pitanjima, ruskoj agresiji na Ukrajinu, napadu Hamasa na Izrael.

Plenković će se danas sastati i s članovima rukovodstva Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potom putuje u Fojnicu i Kiseljak.

U Fojnici će učestvovati na svečanosti polaganja kamena temeljca Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" te posjetiti Samostan Duha svetoga i muzej u Fojnici, a u Kiseljaku će učestvovati na svečanoj akademiji u povodu otvorenja Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

komentari (0)