Policija u Bratuncu i Podrinju hapsi krijumčare stokom i migrantima

Ističe se, da u jednom dijelu istrage, osumnjičeni se terete za krijumčarenje ilegalnih migranata, sa područja Srbija u BiH...

BiH 27.05.2021, 10:07
Policija u Bratuncu i Podrinju hapsi  krijumčare stokom i migrantima

Po nalogu Tužilaštva BiH realizira se akcija otkrivanja i procesuiranja počinitelja organiziranog krijumčarenja stoke iz Srbije za Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom postupajući po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS, na području Bratunca i Podrinja vrše pretrese i provođenja osumnjičenih osoba. 

- Ove aktivnosti u okviru operacije kodnog naziva “Ruta”, odnose se na skupinu od šest osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i terete se da su u periodu od više mjeseci, djelujući kao organizirana skupina, vršili krijumčarenje većih količina stoke, sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Drine, na taj način izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole prlilikom uvoženja stoke u BiH, koju su dalje krijumčarili i prodavali osobama u Bosni i Hercegovini, a sve radi sticanja nezakonite imovinske koristi, navodi u saopštenju Tužilaštvo BiH. 

Također, ističe se, u jednom dijelu istrage, osumnjičeni se terete za krijumčarenje ilegalnih migranata, sa područja Srbija u BiH te se u okviru akcije vrše pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenih kaznenih djela. 

 

- Nakon izvršenih aktivnosti, postupajući tužitelj odredit će se o daljim aktivnostima u predmetu. Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za kaznena djela-Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249., Krijumčarenje iz članka 214. i Krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH, navodi Tužilaštvo BiH. 

komentari (0)